André Kuipers overhandigt z'n handschoenen aan Janelle Moerman en opent hiermee de tentoonstelling.
André Kuipers overhandigt z'n handschoenen aan Janelle Moerman en opent hiermee de tentoonstelling.

André Kuipers opent tentoonstelling DNA van Nederland

Algemeen

André Kuipers opende vrijdagavond in een overvolle Van der Mandelezaal de tentoonstelling 'DNA van Nederland. Van staart tot spacepak' in Museum Prinsenhof Delft. Onder grote belangstelling overhandigde hij zijn handschoenen die in 2004 met hem de ruimte in zijn gegaan aan directeur Janelle Moerman. 

Het museum brengt met deze tentoonstelling de vaderlandse geschiedenis heel dichtbij. Zo dichtbij dat de geschiedenis bijna tastbaar wordt. Het publiek staat oog-in-oog met historische relieken: zeldzame objecten van historische hoofdrolspelers en gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in ons verleden. Het zijn allemaal voorwerpen die -soms letterlijk- van Nederlandse 'helden' zijn geweest, door hen zijn gedragen of zijn aangeraakt. Samen vormen ze stukjes van het DNA van Nederland.

"Een belangrijke reden voor het ontwikkelen van de tentoonstelling DNA van Nederland is de toenemende belangstelling in onze samenleving voor vragen over identiteit", zegt Janelle Moerman. "Wie zijn wij? Wat leert de geschiedenis ons? Waar bestaat 'ons' DNA uit? Waarom voelen we ons wel of niet Nederlander? Wat betekent dat eigenlijk? En welke objecten horen daarbij?"

In de tentoonstelling gaat het museum samen met het publiek op zoek naar nieuwe 'helden' en hedendaagse èn toekomstige relieken. En worden er vooral veel vragen gesteld. Wat doet het met ons om oog-in-oog te staan met het laatste verjaardagscadeau dat Anne Frank ooit kreeg? 

Kenmerkend voor de tentoonstelling is dat maar liefst 22 bruikleengevers hebben meegewerkt, waaronder H.M. Koningin Máxima, het Rijksmuseum, de Anne Frank Stichting en de André Kuipersstichting. Ook diverse bekende Nederlanders hebben hun medewerking verleend: naast André Kuipers, zijn dat historicus en televisiepresentator Hans Goedkoop, auteur Arthur Japin, priester en kunsthistoricus Antoine Bodar en televisiepresentatrice en programmamaker Rachel Rosier.

De tentoonstelling is tot stand gekomen mede door de subsidies van de gemeente Delft en door de financiële ondersteuning Fonds 1818, M.A.O.C Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Hulp voor Delftse jongeren/Het Meisjeshuis.

DNA van Nederland. Van staart tot spacepak. Vanaf 14 oktober toegankelijk voor het publiek en te zien tot 18 februari 2018 in Museum Prinsenhof Delft.