Afbeelding

Hemd van het Lijf: Wim van Velzen

Algemeen

Wim van Velzen was jarenlang een vertrouwd gezicht in de Spar in Delft. Tegenwoordig is de 70-jarige Delftenaar druk met muziekvereniging Prins Hendrik, hardlopen en in het ziekenhuis.

1. Waarom wilde je bij de Drumguards worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier elke week repeteer met het koor van Prins Hendrik. Ik verzaak nooit. Ik vind het heerlijk om hier te zijn en in een koor te zingen. Verder geven we hier met het koor en het orkest van muziekvereniging Prins Hendrik op vrijdag 27 oktober ons jaarconcert."

2. Wat kunnen we van dit concert verwachten?
"Het thema is verbinden, omdat onze vereniging de samenwerking is aangegaan. Uiteraard treden ons eigen symfonieorkest en ons koor op. Apart, maar ook gezamenlijk. Verder zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met de Vertelkring Delft, leden daarvan vertellen een aantal korte verhalen. Verder doen een blazers- en een accordeonensemble mee."

3. Prins Hendrik heeft een oubollig imago. Is dat terecht?
"Dat denken mensen nog weleens. Maar we zingen met ons koor nummers van The Beatles, The Carpenters, Wim Sonneveld, André Hazes, John Denver en Abba. De leeftijd van de leden varieert van 40 tot 80 jaar."

4. Hoe belangrijk is muziek voor jou?
"Heel belangrijk. Ik kan er mijn emotie in kwijt en ik word er rustig en blij van. Verder kan ik úren naar muziek luisteren. Soms draai ik één nummer tien keer achter elkaar, omdat ik het zo mooi vind. Dat heb ik met het nummer 'Anthem' uit de musical Chess. Dat pakt me en ontroert me. Ik liet hem eens aan m'n broer horen, die vindt er geen moer aan.

5. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?
"Drie jaar terug werd me, omdat ik hartpatiënt ben, aangeraden te stoppen met alcohol. Ik was geen alcoholist, maar ik lustte er wel één. Als er een feestje was, dan was ik erbij. Met een biertje. Van de één op de andere dag ben ik ermee gestopt. Daar ben ik zó blij mee. Ik ben 70, maar ik voel me 40. En dat terwijl ik alles al had afgeschreven. Ik ben al 15 jaar weduwnaar, ik was mijn zaak kwijt. Ik dacht dat het leven over was. Maar ik leef nu als de pest. Ik doe allemaal leuke dingen."

6. Waar moeten we aan denken?
"Ik ben altijd bij de Kopjesloop en ik verzorg het materiaal van De Koplopers. Ik loop zelf ook drie, vier keer in de week hard, ik ben gastheer in het ziekenhuis. Ik heb m'n auto verkocht en doe alles fietsend of met openbaar vervoer. Elke dag vier ik het leven. Ik voel me top."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik trots zijn op wat we in Delft, na jaren van bouwen en bezuinigen, hebben bereikt. Denk aan het schitterende station, de spoortunnel, ons prachtige ziekenhuis en de gebieden rond het station en ziekenhuis, die steeds mooier worden."

8. Mis je de Spar nog wel eens?
"Nee. Wat ik wel mis, is het contact met m'n buren van toen en de ondernemers in dit stukje Delft. We waren allemaal met hetzelfde bezig: de binnenstad mooier maken. Met horecajongens als Joost Verhoeff en Willem Overgaag kon je daar goede gesprekken voeren. Helaas zijn bijna alle kleine zelfstandigen van toen inmiddels verdwenen."

9. Hoe zie je de toekomst van Prins Hendrik?
"We moeten denk ik meer in projecten gaan denken. Dat je een half jaar in een koor aan één bepaald stuk werkt. Zolang we daarin blijven slagen, zal de vereniging blijven bestaan."

10. Wil je verder iets kwijt?
"Ik hoop dat velen naar ons jaarconcert komen. Kaarten kosten 7 euro 50, inclusief consumptie. Reserveren kan via info@prinshendrikdelft.nl."