Fleur van Lit (links) en Jahkini Bisselink: de twee finalisten.
Fleur van Lit (links) en Jahkini Bisselink: de twee finalisten.

Fleur van Lit (20) uit Delft finalist in verkiezing VN-jongerenvertegenwoordiger

Algemeen

In Utrecht was onlangs de halve finale van de verkiezing van de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers naar de Verenigde Naties. Zes kandidaten gingen met elkaar in debat over onderwerpen als polarisatie, de Veiligheidsraad, gelijkheid en diversiteit. De vakjury, versterkt door een jongerenpanel, verkoos Fleur van Lit uit Delft tot één van de twee winnaars. Zij zal de komende tijd campagne gaan voeren om de Nederlandse jongeren voor zich te winnen. 

Fleur van Lit studeert momenteel Midden-Oosten Studies in Leiden. Ze weet al wat haar missie is als zij straks jongerenvertegenwoordiger wordt: "Ik wil jongeren die niet gehoord worden een stem geven. Jonge vrouwen, jongeren met een andere sociale of culturele achtergrond, jongeren die als minder slim worden gezien. Zij worden vaak aan de kant gezet, maar als we echt iets willen veranderen in deze wereld, dan hebben we ook hun ideeën en oplossingen nodig."

De grote finale
Nu worden de jonge finalisten helemaal klaargestoomd voor hun publieke functie, om vanaf 23 oktober een week lang campagne te voeren. In die periode kunnen alle Nederlandse jongeren stemmen op de vertegenwoordiger van hun voorkeur. De uiteindelijke winnaar – degene met de meeste stemmen en meeste punten van de jury – wordt bekend gemaakt tijdens de grote finale op de Nacht van de VN op 30 oktober in Pakhuis de Zwijger. Die zal voor twee jaar lang jongerenvertegenwoordiger naar de Algemene Vergadering van de VN zijn.

 Meer weten? Kijk op www.jongerenvertegenwoordigers.nl