Zelfs traplopen is mogelijk met het Exoskelet.
Zelfs traplopen is mogelijk met het Exoskelet.

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Algemeen

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience, afgelopen zaterdag.

Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen. Het TU Delft studententeam Project MARCH trotseerden met hun zelf gebouwde en ontworpen exoskelet de vier alledaagse 'hindernissen', uitgezet in een parcours op de beurs RehaCare in Düsseldorf, binnen de tijd. Ruben de Sain en de studenten behaalden met hun prestatie de tweede plaats in de wedstrijd, waar zowel academische en commerciële teams aan deelnamen.

Dagelijks gebruik
Na een jaar ontwerpen en bouwen was deze wedstrijd voor de studenten de ultieme proef om hun exoskelet te testen op toepasbaarheid in het dagelijks leven. Winnen in deze competitie is niet waar de studenten het voor doen. "We zijn natuurlijk trots op deze tweede plaats, maar belangrijker is dat we door het succesvol afleggen van alle vier de onderdelen hebben laten zien dat het exoskelet als hulpmiddel voor dagelijks gebruik steeds dichterbij komt', zegt Donald Dingemanse, teammanager en student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft.


Toekomst
"Een jaar geleden zijn we begonnen met het ontwerpen van een compleet nieuw gebruiksvriendelijk exoskelet. Het feit dat we in zo'n korte tijd al zo ver zijn gekomen laat de potentie van deze technologie zien en belooft veel voor de toekomst," zegt Dingemanse.  Ook Ruben de Sain denkt dat exoskeletten een veelbelovend toekomstperspectief hebben. "Het studententeam Project MARCH laat zien wat voor verbeterslagen er in één jaar tijd al mogelijk zijn. Wie weet waar we dan over een aantal jaar zullen staan als deze ontwikkelingen doorgetrokken worden? De toekomst die zo'n exoskelet biedt, dat is iets waarvoor we moeten gaan," zegt Ruben.

Voor dwarslaesie patiënten betekent deze nieuwe medisch technologische ontwikkeling niet alleen een verbetering in mobiliteit, maar het biedt ook voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. "Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek," zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek waar Ruben de Sain eerder een revalidatieprogramma heeft gevolgd waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel exoskelet. 
 

Meer weten? Check www.projectmarch.nl.