Afgelopen donderdag was de officiële opening van de wooncampus. (foto: DUWO)
Afgelopen donderdag was de officiële opening van de wooncampus. (foto: DUWO)

Studentenhuisvesting in TU-Noordgebied is na jaren van bouwen nu gereed

wonen

DELFT - Na vele jaren van plannen en bouwen is de studentenhuisvesting in het Delftse TU-Noordgebied voltooid. Burgemeester Marja van Bijsterveldt verrichtte donderdag de officiële opening van de wooncampus.

Het grote project kon worden ontwikkeld en uitgevoerd dankzij een samenwerking tussen studentenhuisvester DUWO, de gemeente Delft en de voormalige eigenaar, de TU Delft. In het hele gebied wonen inmiddels 900 studenten.
Het TU-Noordgebied kwam rond de eeuwwisseling in handen van DUWO. De monumentale, oude TU Delft-gebouwen op het terrein waren op dat moment verlaten en toe aan een nieuwe functie. De TU Delft was in voorgaande decennia verhuisd naar zuidelijker gelegen nieuwbouw. DUWO betrok in 2005 zelf met haar kantoor het voormalige Geodesiegebouw aan de Kanaalweg 4 en begon aan een grootscheepse herontwikkeling van TU-Noord tot studentenhuisvesting.

Vanaf 2008 werden vier grote complexen gerenoveerd, herontwikkeld en/of nieuw gebouwd. Dit zijn:

-Michiel de Ruyterweg/De Vries van Heijstplantsoen, het voormalig Laboratorium voor Analytische Scheikunde met achterliggende nieuwbouw van 350 studentenwoningen.
-Mijnbouwplein 11, een voormalig Laboratorium voor Technische Fysica, nu ruim 150 studentenwoningen.
-Kanaalweg 3a, dit is een voormalig Laboratorium voor Toegepaste Natuurkunde en Elektrotechniek, nu bijna 50 PhD-woningen en nieuw hoofdkantoor van DUWO.
-International Student House, nieuwbouw, ruim 330 woningen, bedrijfsruimte en Common Room aan de Prof. Schermerhornstraat plus 13 internationale studentenverenigingen in Kanaalweg 4.

Aan de herinrichting van de omgeving wordt momenteel nog gewerkt. Het gaat vooral om het park met waterpartij dat onder verantwoordelijkheid van het Hoogheemraadschap van Delfland op het terrein achter het ISH wordt aangelegd. Het park is straks publiek toegankelijk via de nieuwe ingang van het gebied aan de Mijnbouwstraat.
Met de herontwikkeling zijn na vele decennia de studenten teruggekeerd in het TU-Noordgebied. Vroeger kwamen ze er om te studeren en nu om te wonen.