Een schitterend gerestaureerd grachtenpand aan de Watertorengracht.
Een schitterend gerestaureerd grachtenpand aan de Watertorengracht.

Huis te koop wordt u deze week aangeboden door Van Daal Makelaardij

wonen

Marije van der Klugt en Dick Cornelisse werden verliefd op Delft en vielen 'als een baksteen' voor het prachtige pand aan Nieuwe Plantage 102.

"Inmiddels wonen we hier zeven jaar", vertelt Marije aan de keukentafel in de ruime woonkeuken annex eetkamer. Toen we met vrienden Koninginnedag vierden in Delft dachten we: hier willen we wonen." "Daarna hebben we nog ruim twee jaar gezocht naar een huis", vult Dick aan. "Dit grachtenpand met uitzicht op de Watertorengracht was precies wat we zochten. Allereerst is de ligging ideaal: bij de uitvalswegen en dichtbij tram 1. Geen doorgaand verkeer, kinderen kunnen veilig buitenspelen. Voor mij was het ook belangrijk dat hier goede parkeergelegenheid is. Ik werk in het ziekenhuis en moet bij een oproep snel kunnen reageren."
Daarnaast zochten we een oud huis met sfeer", herneemt Marije. "En daarom viel ik als een baksteen voor dit pand. Het is een gemeentelijk monument dat stamt uit 1890. Maar veel originele elementen zijn nog aanwezig, zoals de en suite deuren in de huiskamer, origineel glas in lood in de hal en natuurlijk de prachtige reliëfplafonds. Het is echt een huis met grandeur."

Helemaal opgeknapt
Het pand is dus al meer dan een eeuw oud, maar verkeert anno 2017 in topconditie. "Het hele huis is gestript en gerenoveerd", verzekert Dick. "Het dak is volledig geïsoleerd en deels vernieuwd. We hebben ook een extra dakgoot aangelegd om wateroverlast te voorkomen. De authentieke plafonds zijn echt gerestaureerd en opgeknapt. Beneden in de keuken hebben we een hele nieuwe terracotta vloer laten leggen en ook de keuken is bijna nieuw. Die dateert uit 2015. De centrale verwarming en ketel zijn eveneens van recente datum.
Aan de buitenkant lieten Marije en Dick, in overleg met de gemeentelijke monumentendienst, een aanbouw met twee veranda's plaatsen, wat het huis vanaf de achterzijde een welhaast buitenlandse aanblik biedt. Naast de twee buitenterrassen beschikt het huis ook nog eens over een aardige tuin met schuur. "Je kunt hier heerlijk buitenleven", verzucht Marije, voor wie de veranda echt haar lievelingsplek in huis is.

(Berg)ruimte
En ook binnen is het ruimte wat de klok slaat. Op de begane grond vindt je de ruime woonkuiken annex eetkamer. De eerste verdieping biedt ruimte aan een grote woonruimte die door schuifdeuren in tweeën gedeeld wordt. "Ik gebruik de voorzijde als werkkamer en dat is ideaal", aldus Marije. Op de eerste verdieping is tevens een badkamer met bad en douchecabine. Op de tweede verdieping is eveneens een doucheruimte, naast twee ruime kamers die nu dienst doen als studeer- en slaapkamer. Daarnaast is een kleine kamer aan de voorzijde in gebruik als 'walk in' kledingkast. De droom van iedere vrouw. "En echt, het is ideaal", vindt Marije.
De derde (zolder) verdieping tenslotte bestaat uit twee slaapkamers en een boilerruimte. Overal in het huis zijn inbouwkasten te vinden, dus bergruimte is er volop. Op iedere verdieping, behalve de zolder, is ook een toilet.
Een oud huis vraagt natuurlijk onderhoud. "Maar omdat we zoveel hebben gedaan is het nu vooral een kwestie van bijhouden", aldus Dick. "Zo is de voorzijde vorig jaar nog geschilderd. "We hopen dat de nieuwe eigenaren het huis in ere zullen houden", zegt Marije. "Dit huis met haar bijzondere interieur is het waard om te bewaren!