Sief Andriopoulos zou graag meer geld willen zien voor sportfaciliteiten. Foto: Asch Rast
Sief Andriopoulos zou graag meer geld willen zien voor sportfaciliteiten. Foto: Asch Rast Foto: Asch Rast

Begroting 2018: Wat zouden Delftenaren doen met de vele miljoenen?

Algemeen

DELFT – Na jaren van bezuinigen had de gemeente onlangs goed nieuws, want Delft heeft weer wat te besteden. Wat kunnen we het beste met die vele miljoenen doen?

Door: Asch Rast

Die vraag stelde we aan enkele Delftenaren op straat.

Sief Andriopoulos, 21
"Het zou mooi zijn als het hele spoorzoneproject nu zo snel mogelijk kan worden afgerond. De Delftenaren hebben er volgens mij over het algemeen wel vertrouwen in dat het goed komt, omdat de gemeente heel transparant is over de stand van zaken. Ik denk dat wéér een vertraging niet zal worden gewaardeerd, maar dat lijkt me niet nodig als er veel geld kan worden geïnvesteerd. Ook vind ik dat er veel meer mag worden geïnvesteerd in sport. Zo zijn er veel studenten in Delft, maar zo weinig sportfaciliteiten. Rugby Club Delft zou bijvoorbeeld graag een kunstgrasveld willen aanleggen, maar zij hebben daar geen geld voor. De gemeente zou veel sportclubs kunnen helpen."

Alexandra Pecheur, 44
"Ik kom zelf uit Frankrijk en woon nu al een tijd in Delft. Kennissen van mij uit Frankrijk viel het op dat het soms erg vies is in Delft. Zelf vind ik dat de grachten wel wat schoner zouden kunnen. Ze mogen af en toe wat beter verzorgd worden, want anders is het zonde. Ook mag er na het sluiten van de kinderboerderij en de VAK best wel wat geld worden vrijgemaakt voor de kinderen."

Max van Dalen, 62
"Een nieuwe plek voor die tourbussen bij de Oude Langedijk zou niet verkeerd zijn. Bij de oude Gist-Brocades is plek zat en voor de toeristen is dat ook een leuke route om naar het centrum te lopen. Het is ook helemaal niet ver. Verder mag de gemeente wat mij betreft meer investeren in veiligheid en in de gezondheidszorg. De laatste jaren zijn er meer 'gekken' en bedelaars in Delft waarvan sommigen weleens agressief kunnen zijn. Als er nu toch geld over is, waarom zouden we die lui dan niet goed opvangen?"

A. Volk, 57
"Ik kan me groen en geel ergeren aan de fietsers hier in de binnenstad, wanneer die tijdens het fietsen op hun telefoon zitten. Ik heb dat al een aantal keer meegemaakt en dat kan best gevaarlijk zijn. Fietsers en voetgangers komen elkaar vaak 'tegen' hier in de binnenstad, omdat er weinig tot geen fietspaden zijn. Het appen op de fiets moet sowieso zwaarder bestraft worden, maar misschien kan er ook een campagne worden gehouden om de fietser meer bewust te maken van het gevaar."

Jetse Spijkstra, 20
"Delft zou veel meer uit het tramnetwerk kunnen halen. Slechts een klein deel van de gemeente kan echt profiteren van de tram. Het zou beter zijn als tramlijn 1 bijvoorbeeld ook station Delft Zuid zou aantikken en vervolgens via de Voorhof terug naar Delft Centraal zou rijden, zonder eindhalte. Daadwerkelijk een tramlijn naar de TU zou inmiddels ook niet verkeerd zijn."