In Delft worden komende jaren heel wat woningen gebouwd, zoals hier in de Coendersbuurt. Dat is positief, vindt Boelhouwer, maar tegen de vraag valt nauwelijks op te bouwen.
In Delft worden komende jaren heel wat woningen gebouwd, zoals hier in de Coendersbuurt. Dat is positief, vindt Boelhouwer, maar tegen de vraag valt nauwelijks op te bouwen.

'We moeten komende jaren leren leven met schaarste'

Algemeen

DELFT – Zelden deden zo weinig woningen mee aan het NVM Huis als tijdens de editie van volgend weekend. Veel woningen worden snel verkocht en de prijzen stijgen met de maand. 'Woonprofessor' Peter Boelhouwer van de TU Delft kan die schaarste wel verklaren.

Door: Jesper Neeleman

Landelijk is sprake van een verkopersmarkt. In Delft komen daar nog enkele bijzonderheden bij, weet Boelhouwer. "Delft heeft naar verhouding een grote sociale huursector", begint hij. "Daarnaast is in Delft een groot en toenemend aantal studenten en TU-medewerkers. Wat ook opmerkelijk is: Delft heeft afgelopen jaren betrekkelijk weinig nieuwbouw kunnen plegen. Tanthof was de laatste echt grote wijk die is gebouwd. Harnaschpolder is nu weer opgepakt, in de Spoorzone wordt weer gebouwd, maar het lag een tijd lang stil."

Het gevolg voor mensen die in Delft een woning zoeken? "Je moet lang wachten of een dikke portemonnee hebben", antwoordt Boelhouwer. Hij is als hoogleraar volkshuisvesting verbonden aan de TU Delft en zag de schaarste op de woningmarkt al even aankomen. "De woningbouwproductie is sinds 2011 teruggevallen. Terwijl de vraag naar woningen sindsdien toenam. Dat heeft te maken met migratie en de komst van kenniswerkers. Afgelopen twee jaar was er een enorme asielinstroom. Eerst waren dat vooral alleenstaanden, nu komt gezinshereniging op gang. Ook voor die gezinnen zijn woningen nodig. Verder wordt van ouderen verwacht dat ze zelfstandig blijven wonen. Als de vraag veel sterker is dan verwacht en het aanbod achterblijft, dan hoef je geen wiskunde te hebben gestudeerd om te zien dat dit gaat knellen."

De oplossing? Meer bouwen. "Maar dat zien we niet gebeuren", merkt Boelhouwer. "Gemeentes moeten daarnaast keuzes maken. Voor wie willen zij dat hun stad beschikbaar komt? Delft kiest voor kenniswerkers. Dat betekent dat gemeentes in de regio meer lagere inkomens moeten gaan huisvesten. Daar stonden ze in het verleden niet om te springen."

Positief is wel dat in Delft inmiddels weer wordt gebouwd, vindt Boelhouwer. Dat kan geen kwaad. "Een aantal grotere Vinex-locaties in de regio is nu wel klaar." In Zoetermeer, Pijnacker en Ypenburg zal komende jaren niet veel meer worden gebouwd. "Maar Delft heeft nog wel wat ruimte", weet Boelhouwer. Of het genoeg ruimte is? Dat niet. Er valt niet tegen de vraag op te bouwen. "Het is lastig. En ook de bouwsector kan het niet aan. Er zijn tijdens de bouwcrisis veel bedrijven gestopt. Het duurt jaren voordat dit weer op orde is. Daarnaast vormen materialen een probleem." Het kan tegenwoordig weken duren voordat de bestelde heipalen of bakstenen arriveren. "We zullen komende jaren moeten leren leven met schaarste en proberen de productie zo omvangrijk mogelijk te laten zijn. En je moet kiezen voor groepen. Als je niet kiest, kies je voor de mensen met de dikste portemonnee." Wie in de sociale huursector wil huren, moet zitvlees hebben, weet Boelhouwer. "Mijn tip: schijf jezelf meteen in als je 18 bent. Dan kun je op je 23ste wel wat vinden." Heeft hij ook tips voor wie een koopwoning zoekt - en niet vindt? Ja. "Breid je zoekgebied iets uit. Als je in Rijswijk of Delfgauw woont zit je ook vlakbij Delft. Tegenwoordig zijn er zelfs Amsterdammers die in Rotterdam gaan wonen en dan met een snelle treinverbinding naar hun werk in Amsterdam heen en weer reizen."

Bovendien, geen Boelhouwer aan, is niet uitgesloten dat rentes weer zullen stijgen. "Als dat gebeurt dan is het helemaal einde oefening voor veel mensen. Want als je weer tegen 5 procent moet lenen, dan gaat het te lenen bedrag met tienduizenden euro's omlaag. Dat is een soort donkere wolk die boven ons hangt. En niemand die precies weet wat er gaat gebeuren..."

In verband met het NVM Open Huis, op zaterdag 30 september, is in Delft op Zondag de special 'Kijk op Wonen' te vinden. Hierin een actueel overzicht van woningen die in Delft te koop staan of nog in de verkoop gaan. Daarnaast geven enkele Delftse makelaars hun visie op de woningmarkt in Delft en de regio.