Jan Paul van Daal van Van Daal Makelaardij.
Jan Paul van Daal van Van Daal Makelaardij.

Van Daal: Verkopersmarkt biedt volop kansen

Algemeen

De NVM Open Huizenroute is voor huizenverkopers een beproefd recept om te koop staande woningen goed onder de aandacht van potentiële kopers te brengen. Op zaterdag 30 september tussen 11.00 uur en 15.00 is het weer zover en openen diverse verkopers hun deuren.

Volgens Jan Paul van Daal van Van Daal Makelaardij is het aantal deelnemende woningen minder groot dan in de crisisjaren het geval was. "Toch is zo'n dag hartstikke praktisch. Ook voor kopers. Van de bij ons kantoor te koop staande woningen doen er ook zo'n twintig huizen mee. Dat is in vorige edities meer geweest, maar het totale woningaanbod in Delft is door de betere marktomstandigheden ook aanzienlijk kleiner geworden. We hebben daardoor op dit moment met een woningmarkt te maken waarin de verkoper de dienst uitmaakt. Waar de Open Huizenroute de afgelopen jaren een uitgelezen mogelijkheid was om de aandacht op je huis te vestigen, is dat nu voor verkopers veel minder nodig. Het vertrouwen in een snelle, goede verkoop is er bij veel verkopers ook zonder open huis."

En dat vertrouwen lijkt terecht. "In de huidige markt gaat het heel snel. Er zijn maar weinig huizen die erg lang te koop staan. De vraag naar woningen is groot en het aanbod is beperkt. Voordeel voor de verkopers is dat deze situatie de prijs opdrijft. Dit levert een kwetsbare groep kopers op, want zij zijn nu dikwijls zelfs bereid meer dan de vraagprijs te betalen!

Zijn we dan een nieuwe bubbel aan het creëren? "Groot verschil met de situatie van voor de crisis is dat er voor kopers een aflossingsverplichting is en dat de eisen van de banken veel strenger zijn geworden".
Van Daal merkt dat verkopers nu van de hoge prijzen kunnen profiteren. "Er zijn veel huiseigenaren van wie het huis de afgelopen jaren zogenaamd 'onder water heeft gestaan'. Deze mensen kunnen nu hun huis wel zonder restschuld verkopen. Hoe lang de markt voor verkopers goed blijft kan niemand voorspellen. Wij hebben helaas geen glazen bol, maar we hebben jarenlange ervaring en inzicht in de markt. Voor mensen die met de gedachte spelen hun huis te verkopen, bieden we op www.vandaalmakelaardij.nl/verkooptest een verkooptest, waarbij we aan de hand van een aantal criteria een goed onderbouwd verkoopadvies geven."

De verkooptest is niet de enige dienst die Van Daal Makelaardij exclusief aanbiedt. "We zijn ook de enige Qualis Makelaar in Delft." Dit is een keurmerk dat in het bezit is van slechts vijftig geselecteerde NVM makelaarskantoren die een bijzonder goede reputatie hebben op het gebied van verkoop van exclusief onroerend goed.

Potentiële kopers kunnen tijdens het open huis bij Van Daal Makelaardij ook terecht voor goed aankoopadvies. "Wij kunnen de kopers begeleiden en adviseren bij de aankoop van een woning voor een scherp aankooptarief. Als NVM Aankoopmakelaar van het jaar in de regio Haaglanden zijn kopers en zoekers bij ons aan het juiste adres. "Wij vinden het erg leuk om kopers bij de aankoop te adviseren. Wij doen dit graag en goed en op basis van no cure no pay."