Waarom betalen met een OV-chipkaart als het ook met een mobieltje kan? Testgebruikers bleken dit hoog te waarderen.
Waarom betalen met een OV-chipkaart als het ook met een mobieltje kan? Testgebruikers bleken dit hoog te waarderen.

De reiziger centraal bij betalen voor OV: zes voorstellen

Algemeen

DELFT - Hoge instapkosten, stress over in- en uitchecken, moeizame processen om een kaart aan te schaffen of te veel betaald geld terug te krijgen: bij de invoering stuitte de OV-chipkaart op veel weerstand.

Inmiddels stijgt de tevredenheid over de OV-chipkaart, maar daar zijn veel herstelwerkzaamheden voor nodig geweest. Nu er door contactloze bankpassen en mobiele telefoons nieuwe technologische mogelijkheden ontstaan, ligt er een kans om OV-betalen veel klantvriendelijker te maken. Aanstaande donderdag presenteert het Expertisecentrum OV-betalen tijdens een symposium op de TU Delft zes concrete projecten om OV-betalen in de toekomst te verbeteren op een manier waarbij de reiziger centraal staat.
"De OV-chipkaart is te veel vanuit het belang van de vervoerders ontwikkeld", stelt Delftenaar Jasper van Kuijk, onderzoeker aan de TU Delft. "Er is gekeken naar wat er technisch kon en heel weinig naar wat de reiziger wilde. Het gevolg daarvan is dat je nu op stations moet uit- en inchecken zodra je van vervoerder wisselt, terwijl je vroeger maar één kaartje of abonnement nodig had. Daarnaast moeten mensen hoge instapkosten betalen, wat voor incidentele reizigers een hoge drempel is. Zeker in de eerste jaren ervoeren mensen veel stress over het vergeten uit te checken; allemaal factoren die de reisbeleving in de ogen van de reiziger niet aangenamer maakten, en die een onnodige drempel opwerpen om over te stappen van de auto naar het OV".
Van Kuijk ontwikkelde afgelopen jaren met afstudeerders en onderzoekers voorstellen voor een vorm van OV-betalen die vooral uitgaat van het perspectief van de reiziger. Donderdag worden de resultaten gepresenteerd. Zoals het gebruik van de bankpas als betaalmiddel, het betalen met je mobiele telefoon en en manieren om de poorten bij station vriendelijker, duidelijker en sneller te maken.