Amir en Silvia beleven zichtbaar plezier aan het programma.
Amir en Silvia beleven zichtbaar plezier aan het programma.

Samen Fit-week voor cliënten van Ipse de Bruggen

Algemeen

NOOTDORP - Voor mensen met een verstandelijke beperking is gezond ouder worden niet altijd vanzelfsprekend. Vaak krijgen ze al op jonge leeftijd problemen met lopen, horen en zien. Hierdoor worden ze minder mobiel en hebben ze vaak last van overgewicht.

Daarom besteedt zorgorganisatie Ipse de Bruggen al langere tijd extra aandacht aan gezond eten en bewegen. Afgelopen week werd dit nog eens extra onder de aandacht gebracht met de week 'Samen Fit is cool!'. In de Samen Fit-week werden verschillende activiteiten georganiseerd: van (de opening van) wandelroutes, sportdagen, meedansen met onze bewegingsmascotte Moef tot het volgen van workshops.

Afgelopen woensdag was de aftrap van de elektronische leeromgeving: Gezond leven. Met dit educatief programma wil Ipse de Bruggen de bewustwording vergroten over een gezonde leefstijl voor mensen met een licht verstandelijke beperking. ''Zij zijn zich namelijk niet altijd bewust van een gezonde levensstijl", vertelt Silvia van den Berg, educatief medewerker en ontwikkelaar van de elektronische leeromgeving. "Enkele voorbeelden hiervan zijn niet gevarieerd eten, onvoldoende bewegen, weinig slapen en het overmatig nuttigen van energiedrankjes."

Begin 2017 heeft Ipse de Bruggen de keuze gemaakt om te starten met een 'blended learning' programma. Dit betekent dat cliënten met behulp van een elektronische leeromgeving en ondersteund door begeleiders aan de slag gaan met enkele thema's over een gezonde levensstijl.

In samenwerking
Het programma is in samenwerking met cliënten gemaakt. Zo is Amir (15), cliënt van Ipse de Bruggen betrokken geweest bij de inhoud van deze elektronische leeromgeving. ''Ik vond het interessant om mee te doen, omdat ik meer informatie over slapen, drinken, voeding en beweging wilde weten, zodat ik hiervan kan leren", vertelt ze. "Ik wist bijvoorbeeld niet hoeveel uur ik per nacht moest slapen en waarom slaap belangrijk is. En dat slaap voor een volwassenen weer anders is, dan voor jongeren. Voor mij is het goed om 9 uur te slapen. Soms lukt me dit wel en soms ga ik later naar bed en lukt het me niet. Over voeding heb ik geleerd hoe het is je zintuigen te gebruiken. Bijvoorbeeld door extra te ruiken aan een wortel of tomaat of popcorn en daarna deze bewust te proeven en te horen hoe die klinkt als je erop bijt. Dit vond ik heel apart. Ik besef me nu meer wat je eet en wat je ruikt. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan. Meestal eet je iets zonder erbij na te denken. Ik heb zin om deze digitale training te krijgen en daarom ben ik langs andere jongeren op de afdeling geweest om uit te leggen wat de training is en waarom het leuk is om mee te doen."
Meer weten? kijk dan op www.ipsedebruggen.nl/samenfit.