De daktuin van de parkeergarage van het Hoogheemraadschap van Delfland, aan de Phoenixstraat: een voorbeeld dat navolging verdient.
De daktuin van de parkeergarage van het Hoogheemraadschap van Delfland, aan de Phoenixstraat: een voorbeeld dat navolging verdient. Foto: Geert van Grootveld

Het extreme wordt gewoon

Algemeen

DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Voortaan trakteert hij de lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.

Door: Geert van Grootveld

Aan het einde van de zomer is het zeewater op zijn warmst. Bij warm water verdampt er meer water dan bij koud water. En warme lucht kan ook meer water opnemen. De lucht raakt verzadigd met waterdamp. In de herfst waait het ook vaker vanuit de zee naar het koelere land. Daar gaat het water condenseren. Het gaat regenen. De regen valt vooral in de kustgebieden. Des te langer de wind uit het westen waait, des te langer zal het boven land regenen. Maar ook des te warmer het zeewater is, des te heftiger worden de buien. Er wordt dan immers door de lucht meer water opgenomen. En door de klimaatverandering wordt het zeewater alsmaar warmer. Vooral in het gebied waarin Delft ligt zal het nu en in de toekomst in de nazomer en in de herfst harder en langduriger regenen. Er kunnen ook krachtige wervelwinden, windhozen ontstaan, zoals recentelijk in 's Gravenzande.

We hebben dit de laatste weken allemaal meegemaakt. Op 8 september is er in ons gebied op sommige plekken meer dan 50 millimeter regen gevallen. Dit is meer dan de helft van wat normaal in de maand september valt.

De verstedelijking en daarmee ook het verhard oppervlak neemt toe. Het water kan daardoor niet makkelijk in de grond wegzakken. Het water hoopt zich op en zorgt voor veel overlast. Straten komen blank te staan. Viaducten en kelders lopen onder. Het rioolstelsel kan het niet aan en loopt over. De schade aan gebouwen en aan auto's neemt toe. Deze situatie zal zeker niet eenmalig zijn. Ook in volgende jaren zullen we hiermee geconfronteerd worden. Het extreme wordt gewoon.

Het is zaak dat we ons gaan aanpassen aan deze buitengewone omstandigheden. En iedereen kan hier zijn steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door een regenton neer te zetten, wat tevens leidt tot een besparing van drinkwater. Of door tuintegels in te wisselen voor plantjes. Of door een groen dak aan te leggen, zoals dat onder andere gebeurd is bij de bibliotheek van de TU Delft. Ook zal de spoortunnel aan de zuidkant een omvangrijk groen dak krijgen. Het is het vermelden waard dat het Hoogheemraadschap Delfland het goede voorbeeld heeft gegeven. Het kantoor in Delft heeft onlangs een forse renovatie ondergaan. De parkeergarage is voorzien van een daktuin. En in deze tuin is een zogenoemd infiltratiebed aangelegd. In dit bed wordt overvloedig regenwater opgevangen en het water wordt vervolgens langzaam aan de bodem afgegeven. Een soort van 'peak shaving'. Het vele water dat in korte tijd op een bepaald oppervlak valt, wordt gespreid over de tijd aan de bodem afgegeven. Een mooi voorbeeld dat navolging verdient.