Leny is vijf jaar gezinsmaatje geweest:
Leny is vijf jaar gezinsmaatje geweest: "Het geeft voldoening". (Foto: PR)

Wie neemt het stokje over van Leny?

kijk op de wijk

De vrijwilligers van Humanitas Home-Start Delft ondersteunen gezinnen die een steuntje in de rug wensen. De organisatie is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

"Je kunt een vrijwilliger zien als een goede buurvrouw die niet roddelt", aldus coördinator Ina Gebuijs van Home-Start. "Je ondersteunt als maatje een gezin met opvoedvragen. Dat vraagt om een positieve instelling. Ervaring in het opvoeden van kinderen is een pré." Iedereen van 20 jaar en ouder is welkom als vrijwilliger. En dat kun je lang doen, zo vertelt het verhaal van Leny.

Gewaardeerd
Leny is nu 76 jaar en nam afgelopen week afscheid na 5 jaar als gezinsmaatje bij Home-Start. Ze is zelf moeder en oma en kent het gezinsleven heel goed. Het leek Leny heel fijn om iets te betekenen voor deze gezinnen waar een steuntje in rug nodig is. Ze vond het boeiend om te ontdekken dat andere gezinnen weer zo anders leven. Een luisterend oor zijn, meedenken over opvoeden, helpen omstandigheden te verbeteren, wegwijs helpen worden of gezelligheid brengen met spelletjes en voorlezen; Leny vond het heel plezierig dit wekelijks te doen. Ze werd hierbij zeer gewaardeerd. "Op deze leeftijd word je dan al gauw een soort oma. Als de aandacht die je biedt, helpt en het de ouders en kinderen goed doet, geeft dat voldoening."
Homestart zorgt voor de ondersteuning van de vrijwilligers. "Tijdens de basistraining en werkbesprekingen met collega vrijwilligers was het verrassend hoe verschillend er over opvoeden en gezinszaken gedacht werd. Leerzame bijeenkomsten voor het vrijwilligerswerk, maar ook voor jezelf." Leny vindt Home-Start een goed geregelde organisatie. "Er is een coördinator waar je op terug kunt vallen." Bij elk verschillend gezin bood Leny andere ondersteuning, want elk gezin heeft andere vragen. Ze vond het een fijne tijd, maar ze wil nu weer eens iets anders gaan doen. Leny, bedankt voor je wijsheid, geduld en je inzet! Het was fijn en waardevol dat je vrijwilliger bij ons was.
Geïnspireerd geraakt en wil je informatie over dit vrijwilligerswerk of je aanmelden? Kijk dan op www.home-start.nl of www.humanitasdelft.nl of neem contact op met coördinator Ina Gebuijs, tel. 06-12461090 of i.gebuijs@humanitas.nl.