Afbeelding
Foto: Hans Buskes

Een pamflet geshredderd in een mindmap

Algemeen

DELFT - Wat wil de binnenstad? Drie bewonersbelangen- verenigingen denken het te weten en verwoordden dat in een soort pamflet. Een manifest van een handjevol bewoners of ruim 12.000 binnenstadbewoners? Mindmapgoeroe Hans Buskes 'mindmapt er het zijne van'.

Buskes heeft het manifest met belangstelling gelezen. "Natuurlijk, want het gaat wel over onze binnenstad. Met nadruk op 'onze', want de binnenstad is van ons allemaal. Ik kom er vaak en graag – en vind er ook wat van. En van het manifest."

-Dat blijkt. In één oogopslag: naast wat vinkjes ook kruisen, vraagtekens, bullshits en open deuren. Leg uit...
Buskes: "Oké, om te beginnen met de open deuren: een veilige en aantrekkelijke openbare ruimte – wie wil dat niet? Open deur. En alsof niet iedereen daar hard mee bezig is. En als oververkamering een probleem is, dan moeten daar regels voor komen. Open deur."

-Tot zover de open deuren. Maar; bullshit gaat dat niet wat ver?
"Bewaak invloed gemeenteraad? Als je dat wilt, dan ga je toch lekker zélf de politiek in of begin je zélf een politieke partij? Meer fietsroutes om fietsers uit de binnenstad te weren? Bullshit – moeten we dan weer allemaal met de auto naar de binnenstad? Toegevoegde waarde van evenementen voor de héle binnenstad? Onrealiseerbaar. Er zullen altijd wel ergens één of twee – oké: een handjevol dan – bewoners zijn die klagen, wát er ook wordt georganiseerd."

-Gelukkig bevat het manifest ook zinvolle punten – de vinkjes?
"Ja hoor – en ook open deuren zijn soms handig. Ze wekken alleen de suggestie dat er op die punten nog niks gebeurt. En ze zijn richtingloos, je kunt er alle kanten mee op. Meer fietsroutes? Prima, als het gaat om bétere fietsroutes en om de binnenstad veiliger te maken voor voetgangers. Parkeerdruk wegnemen? Is al geregeld – en er komt nóg een parkeergarage aan. Meer groen, verticaal groen? Prima, maar daar kunnen bewoners toch zélf veel meer aan doen? Waarom moet De Veste daarmee beginnen? Begin bij je eigen woning. En het manifest rept met geen woord over de tegeltax, die minder tegels en meer groen – én daarmee een meer klimaatbestendige binnenstad – stimuléért. Dus ook aan klimaatbestendigheid kunnen de bewoners zelf wat doen."

-De gemeente zet vol in op participatie – meedoen en meedenken. Ze zal dus wel blij zijn met dit manifest?
"Dat moet je aan de gemeente vragen. Wel struikel ik op de gemeentelijke Facebookpagina over de 'Doe!!! Mee!! En! DENK!!! MEE!!!-posts', al dan niet in vette kapitalen of met uitroeptekens. Maar hebben de belangenverenigingen avonden georganiseerd waaraan alle binnenstadbewoners hun zegje konden doen over de punten uit dit manifest? Uit onderzoek blijkt dat zo'n 85 procent van de Delftenaren zich niet goed vertegenwoordigd voelt door belangengroepen. Dat is een percentage dat Trump nog niet eens haalt. Daar komt bij: de totstandkoming van zo'n manifest, daar zouden álle Delftenaren bij betrokken moeten worden. Want de binnenstad is van ons allemaal."
Het manifest is te vinden op onder meer www.binnenstadnoord.nl.