De Coendersbuurt is één van de nieuwste buurten van Delft. De bouw van nieuwe woningen houdt voorlopig nog niet op. Hondenbezitters kunnen ondertussen opgelucht ademhalen. (foto: Koos Bommelé)
De Coendersbuurt is één van de nieuwste buurten van Delft. De bouw van nieuwe woningen houdt voorlopig nog niet op. Hondenbezitters kunnen ondertussen opgelucht ademhalen. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

De hand kan van de knip, Delft gaat investeren

Algemeen

DELFT – Het kan snel gaan. Het ene moment ben je aan de bedelstaf, slechts een paar jaar later gaat het alweer over een miljardeninvestering. Delft heeft de financiën weer op orde en dat zullen we merken.

Door: Jesper Neeleman

Dat bleek afgelopen donderdag, toen het Delftse college de begroting voor 2018 presenteerde. "We zijn trots op deze begroting", zei wethouder van financiën Alette Hekker. Delft kan weer investeren en burgers zullen dat merken. De OZB gaat komend kalenderjaar weer omlaag en het plan om hondenbelasting in te voeren is van de baan. Delft kan weer investeren.

Anders
Hoe anders was dat drie jaar geleden, toen Delft onder financieel toezicht van de provincie kwam te staan. Elke euro moest omgedraaid èn worden verantwoord. Alle kostenposten werd onder de loep genomen. De ene keer waren het miljoenenbezuinigingen, maar ook het laaghangende fruit werd niet ontzien. Zo stopte Delft met het verstrekken van een fruitmand aan echtparen die 50 of 55 jaar getrouwd waren. Leverde toch mooi 10.000 euro op.

Donderdag was de stemming anders. In plaats van fruitmanden ging het over investeren. Tot het jaar 2040 betreft het een investering van 1,3 tot 1,4 miljard (!). Daarvan komt zo'n 350 miljoen euro voor rekening van Delft, ook partijen als de Metropoolregio, de provincie en de TU Delft dragen hun steentjes bij aan het 'Fonds Delft 2040'. Met dit enorme bedrag wordt Delft komende 23 jaar 'aantrekkelijk, duurzaam en vitaal' gehouden. Concreet betekent dit bijvoorbeeld de bouw van 15.000 woningen. In een meer nabije toekomst wordt al 45 miljoen euro geïnvesteerd. Delft wil komende tijd meer uitgeven aan onderhoud van de stad, een leefbaar en veilig Buitenhof, goede uitvoering van zorg en jeugdhulp en basisvoorzieningen in de stad, zoals DOK en De VAK en buurthuizen. "Nu hebben we hier weer de middelen voor", zei Hekker.

Hoe kan het Delft in 2015 arm als een luis is en het geld nu weer rolt? "Omdat we scherpe maatregelen hebben genomen, waaronder lastenverzwaring", antwoordde de wethouder. "Samen met de provincie hebben goed naar ons huishoudboekje gekeken." Delft heeft de bijdrage van 80 miljoen euro aan de Spoortunnel uitgesmeerd over tachtig jaar en ook dit pakt positief uit, zei Hekker. "We zijn zuinig geweest en tegelijkertijd gaf de aantrekkende economie ons een wind in de rug." Daardoor boekt Delft bijvoorbeeld financiële meevallers met de exploitatie van grond, zoals in de Harnaschpolder.

Duurste steden
Dat is mooi, maar Delft prijkt nog altijd bovenaan de lijstjes van duurste grote steden om te wonen. Gaan 'we' nu eindelijk wat plekjes dalen? Zo'n uitspraak waagde Hekker zich donderdag nog niet aan. "Het is lastig te zeggen, maar we hopen het natuurlijk wel. We weten echter niet wat andere gemeentes precies van plan zijn." Hoewel Delft weer geld kan en wil uitgeven, is het niet zo dat Delft plots heel rijk is. De stad heeft nog altijd voor 430 miljoen euro aan schuld in de vorm van leningen. "Maar dit bedrag is goed beheersbaar en de rente is laag", zei Hekker. Vanaf 2019 moet de stadsschuld 'fors dalen', zei ze. Naar verwachting zal de schuld nooit op een nulpunt komen.