De poort voor de woning laat steeds meer sporen van verval zien.
De poort voor de woning laat steeds meer sporen van verval zien.

Hammenwoning: rijk verleden, geen toekomst

Algemeen

DELFT – Het is dit weekend Open Monumentendag en overal in het land gaan talloze mensen zich vergapen aan de mooiste monumenten. Aan de Rotterdamseweg 155 rot één monument ondertussen rustig verder.

Het is de Hammenwoning met bijbehorende Hammenpoort. De houtrot is van meters afstand te zien en het lijkt eeuwen geleden dat een schilder of een restauratietimmerman zich hier in de buurt heeft gewaagd. Het pand heeft een rijke geschiedenis die al begint in het jaar 1608. Een toekomst lijkt het niet te hebben.

Het pand, de grond en de omliggende gebouwen zijn eigendom van de TU Delft. Die laat bij monde van een woordvoerster weten dat de woning 'tijdelijk in bewaring is gegeven' aan een persoon die inmiddels geen student meer is. "De TU Delft is zich bewust van de slechte staat van het monument.", laat de ze weten.

De universiteit bereidde daar eerder dit jaar, in overleg met de gemeente, werkzaamheden voor om het monument voor verdere achteruitgang te behoeden. Dat moet dit jaar gebeuren. Maar: "De TU Delft heeft helaas niet de middelen om het complex te restaureren en ziet geen mogelijkheden om het complex op een zinvolle wijze in gebruik te nemen voor onderwijs- of onderzoeksdoeleinden. Op dit moment liggen er geen plannen voor dit pand of de grond."