Harold Gabeler (centraal) en z'n kleinzoon Alexander slaan de eerste paal van enkele appartementen aan de Asvest.
Harold Gabeler (centraal) en z'n kleinzoon Alexander slaan de eerste paal van enkele appartementen aan de Asvest.

Rotte kies in de binnenstad wordt eindelijk gevuld

wonen

DELFT – Het is al jaren één van de lelijkste plekjes van de binnenstad. De ramen hier zijn al vier jaar dichtgetimmerd. Na jaren van verval en verloedering was er vorige week eindelijk actie.

Alexander, de kleinzoon van de Delftse architect Harold Gabeler, had de eer om de eerste paal te slaan van de door zijn opa ontworpen appartementen met garages. Daarmee was er voor het eerst in jaren goed nieuws over dit stukje Delft, dat op zo'n prominente plek pal tegenover de Zuidpoortgarage ligt.

Meerdere probeerden hier hun ideeën te realiseren, maar dat ging om uiteenlopende redenen niet door. Inmiddels is de strook grond in bezit van die verschillende partijen, waarvan Gabeler er één is. Hij heeft inmiddels groen licht om te bouwen, een andere partij mag bijna beginnen en de derde is terug naar de tekentafel gestuurd. "Heel mooi voor Delft dat hier eindelijk iets gebeurd, na heel veel gedoe", zegt Gabeler. "Het gaat een fantastisch mooie gevelwand worden."
Als de plannen zoals die er liggen allemaal doorgaan, worden hier komende jaren in totaal ruim dertig wooneenheden gerealiseerd.

Waarom dit zo'n lange aanloop had? "Bouwen in de binnenstad is lastiger dan je denkt", weet Gabeler. "Je hebt te maken met de archeologische dienst, je moet trillingen monitoren. Het is een dure grap." Verder liet de gemeentelijke medewerking weleens te wensen over, vond Gabeler. Tegenwerking? Dat niet. "Maar net dat ene duwtje in de goede richting geven, dat deden ze ook niet. Het is aan ondernemers te danken dat hier nu iets gebeurt, niet aan de gemeente. Wat wij hier van plan zijn is ten gunste van de stad." Eén van de drie eigenaren moet nu dus opnieuw plannen gaan maken. "Hierdoor gaat dit weer maanden en maanden langer duren. Ik kan me voorstellen dat zo iemand denkt: Laat maar zitten."
Harold Gabeler liet het er in elk geval niet bij zitten. De bouw van een pand met drie appartementen met drie garages is begonnen. Hij verwacht dat het in mei 2018 klaar is. Hij gaat hier dan zelf ook wonen. Uitdaging zit 'm nog wel in het fiets- en voetpad voor de deur. "Zoals de situatie nu is moet ik straks met m'n auto over dat fietspad naar m'n garage. Een rare situatie natuurlijk. Daarover wil ik met de gemeente en de andere eigenaren om tafel, om te bespreken hoe dit het beste kan worden ingericht. Daar moet je niet over nadenken als het klaar is, maar juist nu al."