Het RegioTaxi-vervoer kostte al meerdere taxibedrijven de kop. Dat lijkt ook bij Deltax het geval geweest te zijn, al wil directeur Peter van der Salm geen zwarte pieten uitdelen. (foto: archief)
Het RegioTaxi-vervoer kostte al meerdere taxibedrijven de kop. Dat lijkt ook bij Deltax het geval geweest te zijn, al wil directeur Peter van der Salm geen zwarte pieten uitdelen. (foto: archief)

Deltax vraagt faillissement aan, toekomst van personeel onzeker

Algemeen

DELFT – Het Delftse taxibedrijf Deltax heeft afgelopen donderdag het faillissement aangevraagd. Het oeroude Delftse bedrijf is de zoveelste die ten onder lijkt te zijn gegaan aan het RegioTaxi-vervoer.

Door: Jesper Neeleman

Deltax-directeur Peter van der Salm heeft een roerige tijd achter de rug. En eigenlijk zit hij er nog middenin. Hij bevestigt vrijdag, terwijl hij nog klanten in zijn taxi rondrijdt, dat het faillissement is aangevraagd. "Ik blijf vechten. Er is nog hoop", reageert hij. "We proberen nu met man en macht de boel in gang te blijven houden, maar het is heel erg moeilijk. Dinsdag weet ik meer."

Van der Salm heeft nog hoop, maar de situatie oogt vrij hopeloos. Donderdag vroeg het bedrijf op eigen verzoek faillissement aan. Het UWV is ingelicht. Personeel, zo'n negentig man, kreeg afgelopen week persoonlijk bericht dat Deltax over de maand augustus helaas geen loon kan betalen. "Heel jammer dat dit voor onze medewerkers zo is gelopen. Dat betreuren we, De zorg voor de medewerkers vind ik momenteel belangrijker dan die voor mezelf", zegt Van der Salm. Meerdere medewerkers gooiden de handdoek afgelopen maand al in de ring. Zij meldden zich ziek. "De centralisten en chauffeurs die wel door bleven werken krijgen nu alles op hun boterham. Dat gaat heel moeizaam."

RegioTaxi
Van der Salm benadrukt dat hij geen zwarte pieten wil uit delen. "Maar ik denk dat ik hier later bij de gemeente Delft nog wel eens op terug kom", kan hij wel zeggen. Grote boosdoener lijkt weer het RegioTaxi-vervoer. Dit koste al meerdere bedrijven de kop. In de periode voor Deltax was het vervoer in handen bij CPV, dat failliet ging. Ook CPV's voorgangers DTMC en BTR gingen failliet. Voor Deltax was het eveneens geen vetpot, zei Van der Salm in 2014 Delft op Zondag." "Ik kon er niet van naar de Bahama's", voegde hij er nog aan toe. Deltax verzorgde afgelopen jaren RegioTaxi-vervoer in Delft en de regio. Volgens Van der Salm kunnen mensen komende tijd gewoon gebruik blijven maken van de RegioTaxi. "Dat is gewaarborgd", zegt hij. "Er wordt koortsachtig gewerkt aan het vinden van vervangende voertuigen en bedrijven." Op de website van Deltaxi reageert het bedrijf op berichten over de financiële malaise waarin het verkeer. Op de internetpagina staat staat dat reserveringen nog te allen tijde volgens afspraak worden uitgevoerd door de chauffeurs. En als dit verandert, neemt Deltax geen nieuwe ritten meer aan. 'Wij gaan er vooralsnog uit van een goede afloop voor ons bedrijf en personeel', klinkt het hoopvol.
Deltax werd opgericht in 1938 en groeide sindsdien uit tot het grootste taxibedrijf van Delft.