Kleine voetballers, grote tenues... Ukkenvoetbal is leuk om naar te kijken. (Foto: PR)
Kleine voetballers, grote tenues... Ukkenvoetbal is leuk om naar te kijken. (Foto: PR)

Ook dit jaar weer Ukkenvoetbal bij D.S.V. Full Speed

kijk op de wijk

Jong geleerd is oud(er) gedaan. En ook met voetbal kun je niet vroeg genoeg beginnen. Daarom organiseert D.S.V. Full Speed ook dit jaar weer: Ukkenvoetbal.

"Ukkenvoetbal is eigenlijk zoals het spelletje overal zou moeten zijn", vindt Jeroen van der Wouwer, jeugdbestuurslid van Full Speed. "Hier staat plezier hebben en lekker bezig zijn nog gewoon voorop." Ukkenvoetbal is voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Het amateurvoetbal begint officieel met de J07 (mini-F), de kinderen van 6, 7 jaar. Maar voetbal is óók leuk voor jongere kinderen!

Spelenderwijs
Ieder zaterdag van 10.00-11.00 uur zijn de 'Ukken' dus welkom op het D.S.V. terrein aan de Kerkpolderweg. "Vaak het drukste uurtje van de week", aldus van der Wouwer. Logisch ook: maar liefst tien trainers houden zich in dat uurtje met de kinderen bezig. "Meestal zijn dat er tussen de 30 en 40. Dat betekent dat er echt intensieve begeleiding is." Spelenderwijs maken de kinderen zo kennis met de wondere wereld van het voetbal. "We doen allerlei balspelletjes, leren kleine trainingshandigheidjes aan, waarbij we vooral het spelplezier en de lol in het het bewegen willen stimuleren." Geen wedstrijdmentaliteit dus. Maar echt bezig zijn met het spel zelf. Overigens is er jaarlijks wel degelijk een echt toernooi voor de kleintjes: het Willem Noordam Ukkentoernooi. "Willem Noordam was een trainer die zich als één van de eersten hard maakte voor het Ukkenvoetbal", legt van der Wouwer uit. "Helaas is hij ons te vroeg ontvallen. Het Ukkentoernooi is ter ere van hem zo genoemd." De datum voor het eerstkomende Ukkentoernooi staat nog niet vast, maar dat zal naar verwachting ergens in het voorjaar zijn. Tot die tijd zijn er de wekelijkse trainingen.

Vrijblijvend
Deelname aan het Ukkenvoetbal is geheel vrijblijvend. Je hoeft je niet aan te melden en je kunt komen wanneer je wilt. Er is geen enkele verplichting. Van der Wouwer: "Maar onze ervaring is wel dat àls de kinderen eenmaal het veld op durven, en voor sommigen is dat echt nog wel een flinke stap, dat ze dan heel graag door willen gaan."
D.S.V. Full Speed hoopt dat dat ook in de toekomst doorzet: "Wij zien het Ukkenvoetbal als een mooie opstap naar de JO9 (F-pupillen)." De echte voetbalenthousiastelingen kunnen dus al twee jaar voetbalervaring opdoen voordat het echte clubvoetbal begint.