Afbeelding
Foto: Hans Buskes

Delftse zomer in een mindmap

Algemeen

DELFT - Het is weer voorbij, die mooie zomer, die begon zo wat in mei. Maar wat deze zomer in Delft gebeurde, is nog lang niet voorbij. Mindmapgoeroe Hans Buskes blikt terug op de zomerse plussen en minnen in Delft.

Wie een blik werpt op de duimen omhoog en omlaag in de mindmap, concludeert waarschijnlijk dat het in Delft in economisch opzicht hoog zomer is, maar dat het beheer van de stad uhh… in een depressie verkeert. "Dat is het mooie van mindmappen", zegt Buskes. "Door onderwerpen te mindmappen ontstaat nieuw inzicht."

-Goed, eerst de Delftse economie dan. Welke inzichten wil je daarover delen?
"Dat de kenniseconomie vruchten afwerpt. Van het aantrekken van talent, tot en met het verzilveren van dat talent. Delft is uitgeroepen tot beste studentenkamerstad. En die potentiële talenten die we huisvesten, maken het ook waar. Vorig jaar won de Delftse startup Physee voor hun ramen die zonne-energie opwekken de Green Challenge Award – zeg maar het WK voor startups die duurzaam ondernemen. Dit jaar zit het Delftse Inkless met hun inktloze printers in de poulefase. Ook vestigen steeds meer techbedrijven zich in Delft, zoals Microsoft, TMC, Risk Mosaic, SiTime, Fleet en heel recent Sioux. En al die mensen die hier kennis komen delen, moeten ook drinken, leven en eten. Ondernemers uit deze bedrijfstakken komen ook naar Delft, zoals hamburgerkoning Diego Buik. Prima. Maar jubelen als Delft de zevende congresstad van Nederland is, verraadt wel enigszins gebrek aan ambitie: je moet juist balen dat er zes congressteden vóór je zijn. Maak serieus werk om nummer één te worden!"

-Valt die ambitie niet in het water?
"Nou, daar zeg je me wat! Eén ding: laat congresbezoekers niet fietsen in fietsstad Delft! Er is ruimte voor ruim 8000 fietsen rond het station. Te weinig, en fietsers stallen hun fiets in de bovengrondse fietsenstalling alleen maar zuchtend, kreunend en onder zwaar protest – als ze hun fiets uit frustratie niet in de nieuwe gracht langs het station dumpen, want die krijgt stilaan de status van fietsenkerkhof. Over grachten gesproken: die mogen wel schoner, veel schoner. Toeristen en congresbezoekers moeten het thuisfront natuurlijk geen foto's van grachten vol troep laten zien. En minstens zo belangrijk: regenwater moet de mogelijkheid krijgen om weg te zakken na een regenbui. Dat gebeurt niet in onze zwaar betegelde binnenstad. Pootje baden op de Markt klinkt misschien gezellig, maar toeristen en congresbezoekers doen dat vast liever aan zee."

-Jij hebt jouw tuin vast ook betegeld?
"Daar snijd je een goed punt aan: wonen. Er komen allemaal nieuwe mensen in Delft werken. Die moeten hier ook wonen. En uit recent onderzoek blijkt als het gaat om goed wonen, staat Delft op een bescheiden honderdveertiende plek. Mensen wonen nog liever in Leidschendam-Voorburg (16), Midden-Delfland (23), Rijswijk (35) of Pijnacker-Nootdorp (89). Qua voorzieningen zit het wel goed in Delft (nummer 9). Maar wat betreft rust, ruimte, leefbaarheid en arbeidsmarkt een stuk minder. Daar moet niet ook nog eens een tegeltax bijkomen. Trouwens, als antwoord op je vraag: ik zou nul tegeltax betalen, want mijn tuin is niet betegeld."