Daniël Houwing (links) en Emiel Bartels betreuren dat een aspirant-lid de kennismakingstijd vroegtijdig en met een zware hersenschudding vroegtijdig moest beëindigen. (foto: Jesper Neeleman)
Daniël Houwing (links) en Emiel Bartels betreuren dat een aspirant-lid de kennismakingstijd vroegtijdig en met een zware hersenschudding vroegtijdig moest beëindigen. (foto: Jesper Neeleman)

Virgiel verzekert: dit gaat niet meer gebeuren

Algemeen

DELFT – Voor Virgiel begint volgende week zondag een bijzondere ontvangstweek (OWee) voor studenten. De vereniging mag niet meedoen aan de door de TU georganiseerde activiteiten. Dat is één van de sancties die Virgiel is opgelegd.

Door: Jesper Neeleman

Vorig jaar ging het bij Virgiel mis tijdens de ontgroening. Een aspirant-lid kreeg 'iets tegen het hoofd' en liep een zware hersenschudding op. Ze moest naar het ziekenhuis. Virgiel is verplicht zoiets bij de TU Delft te melden, maar deed dit in eerste instantie niet. Dat deed het twee-en-een-halve maand later, toen de ouders van het slachtoffer zich bij Vigriel hadden gemeld voor excuses.

De TU Delft was not amused. Dus kwamen er sancties. Virgiel is uitgesloten van talloze OWee-activiteiten. Daarnaast krijgen de bestuurders binnen Virgiel een jaar lang geen vergoeding voor hun opgelopen vertraging. Dit komt neer op een bedrag van ruim 27.000 euro. "Het zijn zware sancties die onze vereniging raken", reageert commissaris extern Emiel Bartels (22). "Maar", voegt hij eraan toe, "wat er die bewuste avond is gebeurd, nemen we onszelf kwalijk. Dat mag nooit meer gebeuren. En dat we de toedracht niet hebben kunnen achterhalen, is erg jammer. Daardoor kunnen we niet precies aan het slachtoffer en de buitenwereld uitleggen wat er misging."

Onduidelijk
Veel blijft onduidelijk over die bewuste avond. Het slachtoffer weet niet meer wat is gebeurd. Ook binnen Virgiel kan niemand vertellen hoe de vrouw op 3 september vorig jaar precies aan een zware hersenschudding kwam. Recherchebureau Pinkerton deed onderzoek. Ook dat leidde tot niets. Wel werd daardoor duidelijk dat er afgelopen collegejaar nog twee incidenten waren waarbij leden van Virgiel door hulpdiensten moesten worden gered. Eén keer moest een dronken studente door ambulancemedewerkers van het toilet worden gehaald. Later werd een lid van Virgiel midden in de winter naakt en onderkoeld van straat gehaald. Beide incidenten vielen niet onder verantwoordelijkheid van Virgiel, maar voor de TU Delft ontstond een 'vertrouwensbreuk'.

Virgiel mag nu niet meedoen aan de informatiemarkt en het presidentenforum. Op officiële uitingen wordt de 119 jaar oude katholieke studentenvereniging niet vermeld. Virgiel denkt nu hard na hoe het alle eerstejaarsstudenten kan enthousiasmeren voor lidmaatschap. "We zullen op andere manieren moeten overbrengen dat Virgiel meer is dan alleen feest vieren." Ze mikken zoals altijd op zo'n 350 nieuwe leden. Hoewel het koffie-dik-kijken is, verwachten ze die wel te zullen vinden.
Na de OWee volgt voor aspirant-leden de ontgroening. Bij Virgiel spreken ze liever over 'kennismakingstijd'. Of nog beter: KMT. Ook Emiel Bartels en zijn 21-jarige opvolger Daniël Houwing ondergingen die. "Een hele spannende tijd", weet Bartels nog. "Ik kwam van een veilige omgeving in Utrecht plots in een wereld waar ik niets vanaf wist, met jarenlange tradities. Vooraf kende ik vrijwel niemand. Meteen na de KMT had ik er achttien vrienden bij. Een week later had ik hier een huis, twee weken later voelde ik me al thuis in Delft." Houwing kijkt er ook positief op terug. "Achteraf heb ik er veel goede herinneringen aan. Je steekt er veel van op en leert veel nieuwe mensen kennen. Het zorgt voor saamhorigheid. En het zorgt dat je je voor deze vereniging wil inzetten, omdat je hier na een KMT veel meer bij voelt." Fysiek contact is volgens hen uit den boze.

Ze kunnen zich voorstellen dat Delftenaren weleens kritisch zijn op Virgiel en de ontgroeningsperikelen. "Ze zien vooral de feestjes en overlast. Maar er zijn hier dagelijks zeventig studenten in de weer die van alles organiseren." Daarbij probeert de vereniging steeds meer de verbinding met de maatschappij te maken. Zoals tijdens een kerstdiner in de Jessehof, een uitstapje met 'De Peetfamilie' en gehandicapten en de techniekmiddag. "Delftenaren met ideeën, die ons ergens bij willen betrekken, mogen zich altijd melden. Graag zelfs. En als ze meer willen weten over ons mogen ze hier langskomen. En van maandag tot en met donderdag is het mogelijk mee te eten tijdens de open eettafel." Ondertussen wordt door bestuursleden – gehuld in allerlei kleuren broeken die elk voor een andere commissie of bestuur staan - druk nagedacht over de komende oh zo belangrijke periode. De jacht op 350 nieuwe leden is geopend.

Delft hoeft zich over Virgiel geen zorgen te maken, benadrukken Bartels en Houwing. "De hele vereniging snapt dat zulke incidenten niet meer kunnen en mogen gebeuren", zegt Emiel Bartels. "Daar staan we allemaal 100 procent achter. We hopen en verwachten dat dit door alle maatregelen die we hebben genomen ook niet meer zal gebeuren."