Nu staan er slechts enkele plasjes water. Volgende maand moet hier, bovenop het dak van de Spoorsingelgarage, een gloednieuwe volwaardige maar niet bevaarbare gracht te zien zijn. (foto: Jesper Neeleman)
Nu staan er slechts enkele plasjes water. Volgende maand moet hier, bovenop het dak van de Spoorsingelgarage, een gloednieuwe volwaardige maar niet bevaarbare gracht te zien zijn. (foto: Jesper Neeleman)

De geboorte van een nieuwe gracht

Algemeen

DELFT – Afgelopen eeuwen gingen vooral grachten verloren, maar volgende maand krijgen 'we' er weer één bij. Dan zal er naar verwachting water staan in de gracht 'Spoorsingel'.

Maandag zien we hier nog mannen in felgekleurde hesjes aan het werk. Hier en daar een plasje water, meer niet. Dat moet gauw veranderen. Half september moet de gracht in gebruik zijn. "We verwachten echter dat voor die tijd er al wel sprake zal zijn van regenwater dat in de singel valt", laat een woordvoerster van Spoorzone Delft weten. "Dus een harde overgang van droog naar nat zal er dan niet zijn."

Het water van de gloednieuwe gracht staat op twee punten in verbinding met andere wateren. Het water wordt erin gepompt vanaf de Schie bij de Watertoren en gaat via een persleiding naar de verzamelbak van de waterval, aan het begin van de Spoorsingel. "Deze waterval zorgt voor verversing van het water van noord naar zuid", weet de woordvoerster. "Het water staat in verbinding met de Buitenwatersloot en Westsingelgracht. Bij het Bolwerk is er een duikerverbinding met het water. De watervalinstallatie is overigens alleen overdag in werking om overlast te voorkomen."

De gracht wordt niet bevaarbaar. Hierover was in 2011 veel discussie. Een groep Delftenaren wilde dit graag, maar een meerderheid van de gemeenteraad besloot vast te houden aan het oorspronkelijke idee: een niet bevaarbare gracht. Voornaamste reden was dat deze wijziging voor meerkosten en mogelijk ook vertraging van dit project zou zorgen. De nieuwe gracht blijft dus straks zo'n 80 centimeter diep en tussen de 8 en 9 meter breed. In totaal komen er zes overgangen over het water, waarvan vier voor fietsers en voetgangers.