Afbeelding

Edwin van der Maarel

Human Interest

Edwin van der Maarel (18) uit Den Hoorn is geselecteerd voor het WK roeien onder 23 jaar, deze zomer in Trakai, Litouwen. Hij wist door keihard werken een plek te veroveren in de Holland Acht.

1.Waarom wil je hier bij DSRV
LAGA worden gefotografeerd?

"Omdat ik op deze plek het meeste van mijn tijd doorbreng.
Gedurende het seizoen train ik hier gewoonlijk zeven à acht keer per week. Nu in de voorbereiding op het WK trainen we zeker elf keer per week, maar zijn we uitgeweken naar Amsterdam."

2.Veel jongens kiezen
voor voetballen...

"Dat gold ook voor mij. Voordat ik begon met roeien heb ik met volle overgave gevoetbald bij SV Den Hoorn. Al snel bleek ik geen bovenmatig getalenteerde voetballer en dat ik het van hard werken moest hebben.
Als je dan merkt dat veel van je medespelers het kalmpjes aan doen, is dat heel slecht voor de motivatie. En dan denk je: is dit wel wat ik wil."

3.Hoe kwam je uit bij roeien?
"Mijn oudere zus ging studeren in Leiden en ging daar ook roeien. Vier jaar geleden ben ik bij een wedstrijd van haar gaan kijken. Ik was onder de indruk en wilde het zelf ook proberen. Ik heb het voetbal gelaten voor wat het was en heb me aangemeld bij roeivereniging De Delftse Sport (DDS)."

4.Waarom je overstap
naar LAGA?

"Ik studeerde inmiddels werktuigbouwkunde in Rotterdam en beide trainers met wie ik werkte bij DDS stopten ermee. Iedereen bij LAGA is veel meer gericht op presteren, de sfeer is competitief. Hier draait het uitsluitend om hard roeien en winnen. Ook kan ik trainen met jongens die drie tot vier jaar ouder zijn en daar word ik sterker van."
5.Hoe ben je in de Holland Acht terechtgekomen?
"Om geselecteerd te worden moest ik me eerst bewijzen in de skiff. Belangrijk criterium is dat je constant roeit.
Aan één keer hard kunnen varen heeft coach natuurlijk weinig. Het gaat erom vlak te presteren en en elke keer dat hoge niveau te kunnen halen."

6.Is roeien werkelijk zo zwaar
als men zegt?

"Veel mensen denken wellicht: een voetbalwedstrijd duurt negentig minuten en twee kilometer roeien met z'n achten duurt 'slechts' vijf minuten en 40 seconden. Dus waar hebben ze het over?"

7.En waar hebben ze het over?
"Je kunt het niet echt met elkaar vergelijken en voor topvoetbal heb je natuurlijk ook een topconditie nodig. Maar wij moeten in die enkele minuten, die trouwens eeuwig lijken te duren, tot het uiterste gaan. Niemand mag ook maar één seconde verslappen, ook al begin je te verzuren, het lijkt of je benen in brand staan, je borstkas te klein is voor je hart en je tot slot helemaal kapot gaat."

8.Is roeien in een skiff anders dan in een acht?
"In een skiff ben je min of meer je 'eigen baas', terwijl je in een acht volledig op elkaar bent aangewezen en alles draait om samenwerken. Een acht gaat alleen hard als al die acht roeiers op hetzelfde moment hetzelfde doen. En dat is zeker niet eenvoudig."

9.Als ik burgemeester van
Delft was zou ik...

"Meer energie steken in het schoonhouden van de Delftse wateren. Het is onvoorstelbaar wat een afval je tegenkomt op en in het water. In een roeiboot zie je niet wat er achter je gebeurt. Twee dagen voor het NK-skiff heb ik mijn boot lek gevaren, ik raakte een deel van wegafzetting dat in het water verzeild was geraakt."

10.Wil je nog iets kwijt
aan onze lezers?

"Iedereen moet zich bedenken, dat als je iets per se wilt er volop mogelijkheden zijn. Je moet nooit denken: ik sta er alleen voor. Ik heb ondervonden dat heel veel mensen je op allerlei gebied willen helpen."