<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Jan J. van den Berg in zijn eigen woning, achter zijn zelfgebouwde orgel.
Jan J. van den Berg in zijn eigen woning, achter zijn zelfgebouwde orgel.

Van den Berg vreest einde van orgelconcerten

DELFT - De Delftse organist Jan J. van den Berg verzorgt vanaf 1 juli voor het zeventiende jaar op rij een serie orgelconcerten in de Remonstrantse Kerk. Het kan weleens de laatste zijn.

Door: Jesper Neeleman

Niet omdat de 87-jarige Delftenaar er geen zin in heeft. Integendeel. Hij is nog even gemotiveerd als in zijn jaren dat hij op het conservatorium studeerde en Adriaan Schuurman hem de fijne kneepjes van het vak leerde. Reden van het dreigende einde voor de orgelconcerten is het feit dat de Remonstrantse Gemeente in Delft vanaf 1 januari 2018 wordt opgeheven. Wat er met de kerk aan de Oude Delft 102 gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Jan J. van den Berg was juist zo blij met deze kerk en het orgel dat er staat. "Het is geen groot orgel, maar wel een mooi orgel. Ik kan er alles op spelen. Jammer dat ik er straks niet meer op kan spelen, maar zo gaat dat. Kerkbezoek loopt drastisch terug en dan krijg je dit."

Jan J. van den Berg was 41 jaar lang de vaste organist van de Nieuwe Kerk op de Markt. "Maar in 1994 moest ik vanwege m'n leeftijd, omdat ik 65 werd, zo nodig worden gedeporteerd." Na enige omzwervingen kreeg hij in het jaar 2000 de kans om de vaste organist van de Remonstrantse Kerk te worden. "Die heb ik met beide handen aangegrepen. Ik speel er met veel plezier de concerten. Ik kijk met veel genoegen terug op alle voorgaande edities."

Wel moest hij met lede ogen toezien hoe de belangstelling steeds iets minder werd. Het is een probleem waar de meeste orgelconcerten in den lande mee kampen. Hoe dat kan? "Mensen zijn tegenwoordig misschien minder geïnteresseerd in het kerkelijke. En als ze in een kerk komen, willen ze graag een grote kathedraal met een groots orgel. Ja, ik zit ook liever in een groot kathedraal, maar ik speel m'n muziek net zo lief op een kleiner orgel. Dat gaat, dus dan doe ik dat ook."

En dus organiseert Van den Berg ook komende zomer weer een reeks orgelconcerten op de zaterdagavond. Op 1 juli speelt hij zelf, op 8 juli geeft Paul Groenewegen er een concert. Zaterdag 15 juli is het de beurt aan Wim Hazeu. Op 29 juli geven leerlingen van Jan J. van den Berg een concert. Op 5 augustus komt het jaarlijkse hoogtepunt: de Bach-herdenking van Bach-adept Van den Berg zelf. "Wat een betekenis heeft die man gehad voor de muziek. Het is onvoorstelbaar. Ik noem Bach niet voor niets de profeet en de hoge priester. Übermenschen bestaan niet, maar als er al één heeft bestaan, dan was het Bach." Op 12 augustus is een concert van Wybe Kooijmans, de serie wordt 19 augustus afgesloten door Gerard Bal en Jan J. van den Berg." De aanvang is altijd 20.15 uur, de entree bedraagt 6 euro.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>