De provincie maakt zich zorgen over de oplopende wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen.
De provincie maakt zich zorgen over de oplopende wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen.

Scherper toezicht provincie op bouw van goedkope woningen

wonen

DELFT – De provincie gaat scherper toezicht houden op de bouw van voldoende betaalbare huurhuizen. Opmerkelijk genoeg kan dat neerkomen op steun voor de nieuwe politieke lijn in Delft, waar een half jaar geleden juist is besloten om duizenden van die huizen te 'schrappen'.

Door: Henk de Kat

De provincieleiding stapt over op steviger controle, uit bezorgdheid over de oplopende wachtlijsten voor huizen met een huur onder de 710 euro, waarvoor nog woningsubsidie kan worden verkregen. Het bestuur van Zuid-Holland erkent dat huisvesting en nieuwbouw allereerst de verantwoordelijkheid is van gemeenten zelf. Die kunnen het best hun eigen programma daarvoor opstellen, en voor concrete uitvoering ervan onderhandelen met woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. Gemeenten moeten hun woonvisies vervolgens per regio met elkaar afstemmen, om ervoor te zorgen dat er in de diverse delen van Zuid-Holland evenwicht is in het aanbod aan soorten huizen, wat betreft koop en huur en prijs.
In Delft en omgeving (Haaglanden) is dat begin dit jaar ook gebeurd. Negen gemeenten hebben hier voor het eerst allemaal zo'n eigen Woonvisie opgesteld, en die daarna bij elkaar gevoegd tot een nieuwe regionale visie. Daarover liggen echter strubbelingen op de loer, aangezien het stadsbestuur van Delft – ondanks groeiende wachtlijsten in de hele regio – juist van duizenden goedkope huizen af wil. De gemeente wil dat bewerkstelligen via verkoop, of door het optrekken van de huur na woningverbetering.
Delft verdedigt die aanpak door te stellen dat deze stad sinds jaar en dag procentueel gezien veel meer goedkope huizen telt, dan elk van de acht andere Haaglanden-gemeenten. Die zouden er daarom een schepje bovenop moeten doen en extra sociale huurwoningen moeten bouwen, om de afkalving aan betaalbare huurwoningen in Delft te compenseren. De vraag is of de buurgemeenten dat inderdaad gaan doen.
Het nu aangekondigde steviger toezicht van de provincie is daar wel op gericht. Het bestuur van Zuid-Holland wil gaan letten op kwaliteit, zoals energiezuinige bouw, maar speciaal ook op de spreiding van betaalbare huizen per gemeente, zo laat verantwoordelijk gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) weten. Ook gaat het Provinciehuis daarvoor de wachtlijsten-cijfers beter in de gaten houden.
Loopt het ergens scheef, dan kan een gemeente een goedbedoelde aanmaning krijgen van Bom. Werkt dat niet, dan gaat de provincie in het uiterste geval zelf een regionale woonvisie opstellen, om duidelijk te maken wat de opdracht is van gemeenten.