Sensoren op de rondvaartboten meten het geluidsniveau, temperatuur en luchtvochtigheid.
Sensoren op de rondvaartboten meten het geluidsniveau, temperatuur en luchtvochtigheid.

Studenten TU Delft onderzoeken met sensoren de lucht en temperatuur in binnenstad

Algemeen

DELFT - Studenten van de TU Delft onderzoeken hoe het in de Delftse binnenstad is gesteld met de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en het geluidsniveau. Dit meten ze met allerlei sensoren die met elkaar in verbinding staan en de gemeten data naar een computer versturen.

Daarbij worden twee soorten sensoren gebruikt: statische sensoren en dynamische sensoren. De statische sensoren zijn geplaatst in de Choorstraat, Voldersgracht en Oude Langendijk. Deze meten elk kwartier de temperatuur, luchtvochtigheid, geluidsniveau en luchtkwaliteit. Door een Twitter-bericht te sturen naar @SensorCityDelft kan iedereen de meetwaardes opvragen. Via de website is ook de data van de laatste vier uren terug te vinden. Na afloop van de meetweek zullen er analyses uitgevoerd worden om patronen te ontdekken tussen de dagen van de week of dag en nacht.

Door de hele stad zullen verder sensoren op de Tuk Tuks van Delft City Shuttle en rondvaartboten van Rondvaart Delft geplaatst worden. Deze platforms zullen elke paar minuten geluidsniveau, temperatuur en luchtvochtigheid meten. De metingen zijn een aanvulling op de metingen gedaan door de statische sensoren.

Beide sensorplatformen hebben in de week tussen 8 en 14 juni data verzameld waarna nu een analyseperiode volgt. Het project is een pilot waar in de toekomst een vervolg op zal komen. De projecten zijn te volgen op Facebook via SensorCityDelft en op www.scdelft.nl