De kinderen in hun zelf gemaakte speeltuin in het plantsoentje aan de Gebbenlaan, waarvan ze zeker niet willen dat die ontmanteld wordt.
De kinderen in hun zelf gemaakte speeltuin in het plantsoentje aan de Gebbenlaan, waarvan ze zeker niet willen dat die ontmanteld wordt.

Kinderen raken door één klacht hun zelfgemaakte speelplek kwijt

advertenties

DELFT – De speelobjecten die kinderen en bewoners van de Gebbenlaan, bij elkaar hebben gezet in een groenstukje moeten op last van de Gemeente Delft worden verwijderd.

Door: Martijn Linthorst

Tot groot ongenoegen van de ouders van de kinderen. De belangrijkste reden die de Gemeente Delft opvoert is de veiligheid. Deze speelobjecten voldoen niet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften. Ze zouden gevaarlijke situaties kunnen opleveren. Bovendien zijn de objecten zonder toestemming van de Gemeente Delft geplaatst. "Met betrekking tot de speelgelegenheden op de Gebbenlaan geldt dat deze niet voldoen aan de WAS, niet gekeurd zijn door een AKI en de omgeving waar de speeltoestellen gesitueerd zijn niet voldoen aan de normen met betrekking tot valhoogtes, ondergronden en vrije ruimtes. Tevens is dit niet te realiseren op de huidige plek, gezien de daarvoor benodigde ingrepen", aldus het oordeel van Beheer Openbare Ruimte.
De WAS staat voor Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen en AKI voor Algemene Keuring Instantie. De Gemeente Delft heeft op basis van het Burgerlijk Wetboek en de WAS de zorgplicht om de veiligheid in de openbare ruimte te waarborgen. Voor de ouders van de kinderen is het besluit tot verwijdering een teleurstellende beslissing. Helemaal omdat de inspectie van de Gemeente Delft heeft plaats gevonden na slechts één klacht van een medebewoner, die de speelplek ervaart als een inbreuk op het woongenot. "Voor de Gemeente is het aantal meldingen en klachten onbelangrijk", aldus de verklaring. "Belangrijker is dat de geplaatste speelaanleiding niet voldoet aan de WAS en dat de kinderen daarmee een risico lopen."
Eén van de belangrijkste voorvechters voor het behoud van het speelplekje in het groen heeft drie kinderen. Twee van haar kinderen maken nog steeds graag gebruik van de speelobjecten. Ze kan zich het ontstaan van de speelgelegenheid nog goed herinneren. "Het is enkele jaren geleden, toen onze oudste zoon bedacht enkele treden tegen een boom te timmeren. Hij bedacht met zijn broertje en zusje om een eigen klimboom te creëren. Wat is het toch heerlijk dat kinderen al op jonge leeftijd een eigen plan bedenken om te kunnen blijven spelen in de vrije natuur in de eigen buurt. Vervolgens groeide deze klimboom uit tot de huidige speelplek. Wij vinden dit niet alleen een mooi voorbeeld van creativiteit, maar ook van waar ondernemerschap."
De bewoonster wil nog benadrukken, dat de plek voorheen werd bevolkt door luidruchtige hangjongeren met brommers. "Of alcoholisten die daar hun biertjes nuttigden en vervolgens alle troep lieten liggen. Sinds de plek door de kinderen is omgetoverd tot een mooie en uitdagende speelplek, heeft de buurt hier geen last meer van gehad."
Een andere bewoonster, moeder van twee kinderen, vindt het zonde dat één klacht zo veel plezier in de buurt verpest. "De kinderen hebben de plek zelf gecreëerd en voelen zich heel verantwoordelijk", zegt zij. "Ze zijn heel zorgzaam voor de plek. Hierdoor zijn ze continu veilig buiten aan het spelen, want het is in een plantsoentje. Ze doen allemaal ontdekkingen in de natuur en hebben zelfs een insectenhotel gemaakt. Alle onderdelen zijn zelf betaald, met het geld dat de kinderen verdienden door klusjes te doen in de buurt."
De Gemeente Delft is ondanks het betoog van deze en andere bewoners tot het besluit gekomen, dat de speelgelegenheid moet worden verwijderd. "Het is van belang om ieders wensen mee te nemen en af te wegen", aldus de Gemeente. "Het is ook niet zo, dat de Gemeente niet wil dat kinderen buiten in de natuur spelen. Wat de Gemeente betreft wordt de inrichting van een nieuwe speellocatie in samenspraak met de kinderen en omwonenden vormgegeven. In de tussentijd kunnen de kinderen spelen in het parkje, maar wel zonder aangebrachte speelattributen. Die moeten binnen twee weken zijn verwijderd."