Vorig jaar liepen claudicatiopatiënten voor het eerst mee met de Claudicatio Kopjesloop.
Vorig jaar liepen claudicatiopatiënten voor het eerst mee met de Claudicatio Kopjesloop.

Veertig etalagebenen komen dit weekend in beweging

Algemeen

DELFT – Claudicatio is een chronische ziekte. Wat helpt, is bewegen. En dat doen de patiënten dit weekend, tijdens een speciale editie van de Kopjesloop.

De ziekte claudicatio staat beter bekend als 'etalagebenen'. "Want bij claudicatio kampen patiënten met vernauwde bloedvaten, vooral in de benen", legt fysiotherapeut Martine Roona van Fysiototaal Rijswijk uit. "Als ze lopen krijgen ze, vanwege zuurstofgebrek, al gauw pijn in de kuiten." Met als gevolg dat zij vaak even stoppen met lopen. En omdat het er wat vreemd uitziet als je plots stil staat op straat, kijken ze ondertussen even in de etalage, wat de naam etalagebenen verklaart.
Beweging is voor hen belangrijk, benadrukt Roona. Claudicatio is nooit helemaal te verhelpen. "Maar als je traint verbetert je situatie. Doe je dan niet, dan zal het alleen maar achteruit gaan. Je zult daarom altijd iets moeten blijven doen, en goed in beweging moeten blijven. Vaak is het echter een groep die niet zo van bewegen houdt. Dan is het extra leuk om elkaar een beetje te stimuleren en met elkaar activiteiten te doen."
Dat doen ze zondag 11 juni vanaf 11.00 uur tijdens een speciale en tweede editie van de Claudicatio Kopjesloop in de Delftse Hout. Zo'n twintig claudicatiopatiënten zullen een parcours van 400 meter afleggen. Voor elke ronde die ze afleggen, krijgen ze een bloem. Fysotherapeuten die zijn aangesloten bij Claudicationet en vertegenwoordigers van de vaatafdeling van het Reinier de Graaf Gasthuis zullen van de partij zijn. "Leuk dat degene die de cliënten behandelen hen zondag komen aanmoedigen", zegt Roona. "Aanmoediging is altijd goed." Het is geen pretje om claudicatio hebben, weet ze. "Het is, zoals zoveel chronische aandoeningen, heel beperkend voor je dagelijks leven. Want hoe ga je boodschappen doen als je nog maar 50 meter kunt lopen?"