Woonbond lanceert online check huurverhoging

advertenties

DELFT – Iedereen met een huurwoning heeft inmiddels een voorstel op de mat gekregen voor de huurverhoging. Die moet in principe per 1 juli ingaan. De Woonbond heeft een online check gepubliceerd:
www.checkhuurverhoging.nl.

De jaarlijkse huurverhoging moet namelijk aan veel regels voldoen. Met de check kunnen huurders kijken of ze succesvol bezwaar kunnen maken tegen de huurverhoging.
Het huurverhogingsvoorstel moet vooral goed gecontroleerd worden door AOW'ers en huishoudens met minstens vier personen. Die groepen zijn dit jaar namelijk voor het eerst uitgezonderd van de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Bezwaarschrift op maat
Als succesvol bezwaar gemaakt kan worden tegen de huurverhoging, dan levert de website een bezwaarschrift op maat.
Een huurverhogingsvoorstel moet twee maanden voor de ingangsdatum worden verstuurd. Huurders hebben dan nog tot 1 juli de kans om bezwaar te maken. Sociale huurders met een inkomen tot 40.349 euro kunnen dit jaar maximaal een huurverhoging krijgen van 2,8 procent. "Maar de huur mag hiermee niet stijgen boven de maximaal toegestane huurprijs van de sociale huurwoning", aldus de Woonbond. "Met onze check kunnen huurders eenvoudig kijken of er gronden zijn om bezwaar te maken tegen de huurverhoging. Dat kan zeker lonen."

Verklaring
Sociale huurders met een inkomen boven de 40.349 euro kunnen een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen van maximaal 4,3 procent. Dan moet er wel een verklaring van de Belastingdienst worden meegestuurd met het huurverhogingsvoorstel.