Afbeelding

Einde van de oorlog betekende het begin van IJzerhandel Zwaard

Historie

DELFT – Wat hebben het einde van de Tweede Wereldoorlog en het begin van IJzerhandel Zwaard met elkaar gemeen? Veel! Dat blijkt wel als we hierover met René Zwaard in gesprek gaan.

René Zwaard is in 1956 geboren, maar kent de familiegeschiedenis als zijn broekzak. Zijn vader Ton had als jong ventje eens bij een gereedschappenzaak in de etalage gekeken, weet René Zwaard te vertellen. "Hij zag al dat mooie gereedschap en die glimmende tangetjes en werd daar in één klap verliefd op." Hij solliciteerde als 17-jarige bij een ijzerhandel in Haarlem en volgde in de avonduren allerlei opleidingen en cursussen. Met een stapel diploma's en getuigschriften onder de arm maakte hij promotie bij een bedrijf in Amsterdam. Vlak voor de oorlog uitbrak werd hij aangenomen als bedrijfsleider bij een ijzerwarenzaak op Texel. "Er is op dat eiland in die tijd heel heftig gevochten. Mijn vader is er in het verzet gegaan en werkte mee aan een plaatselijk ondergronds krantje. Hij beleefde angstige momenten op de momenten dat hij door de Duitsers werd gezocht, met de wetenschap dat hij dit met de dood zou moeten bekopen. Na de oorlog werd er thuis over deze periode nooit met ons gesproken, maar ik heb nog wel een dagboekje van hem uit die tijd."
Na de bevrijding kreeg vader Zwaard op Texel een brief van zijn zwager waarin hij liet weten dat er een Delftse ijzerwinkel te koop kwam omdat de eigenaar, een NSB'er, was opgepakt. Vader kon de winkel overnemen. En dat deed hij. "Eigenlijk best typisch, dat hij door de oorlog weer terug in Delft is gekomen. Als de oorlog er niet was geweest, was er in Delft misschien wel geen IJzerhandel Zwaard geweest."
De winkel bevond zich aan de Lange Geer en kende na de oorlog goede jaren, want er was volop vraag naar ijzerwaren. Dus huurde Zwaard er een magazijn in de buurt bij. En nog één. En nog één. Totdat het een winkel was met vijf magazijnen. Het gezin Zwaard, bestaande uit vader, moeder en vier kinderen, woonde boven de winkel." Begin jaren '70 verhuisde IJzerhandel Zwaard naar een veel groter pand aan de Phoenixstraat, een voormalig schoolgebouw. "De granieten aanrechten van de huishoudschool werden onze balies. De deuren haalden we uit de kozijnen om stellingen van te maken. We gebruikten alle middelen die voor handen waren omdat er geen geld was. Als gezin woonden we in een kaal klaslokaal."

Spoortunnel
Door de komst van de spoortunnel zagen René Zwaard en compagnon Rien Struijk zich genoodzaakt om naar een andere locatie uit te kijken. Een modern bedrijfspand met ruime parkeergelegenheid op de hoek Schieweg/Ampèreweg werd in 2009 betrokken. Deze nieuwe locatie, een goede webshop (www.zwaard.nl) en het leveren van kwaliteit zorgt ervoor dat IJzerhandel Zwaard nog steeds een gezond bedrijf is in een markt vol aanbod. "We willen bovendien altijd eerlijk zaken doen en vechten voor onze klanten. Dat is ons wel ingepeperd door de vorige generatie en dat doen we nog steeds samen met onze elf medewerkers. Dát is namelijk de basis van ons succes en zit in de genen van ons bedrijf. We strijden er dagelijks met hard en ziel voor dat dit zo blijft."


IJzerhandel Zwaard
Ampèreweg 1, Delft
T. 015-2123804
E. info@zwaard.nl
W. www.zwaard.nl