Bouwbedrijf Kunz verbouwt de Augustinusschool tot apartementen. (Foto: PR)
Bouwbedrijf Kunz verbouwt de Augustinusschool tot apartementen. (Foto: PR) Foto: PR

'Wij moeten het hebben van specialistische projecten'

kijk op de wijk

Bouw- en machinaal timmerbedrijf G.G. Kunz BV bestaat in 2018 maar liefst 100 jaar. Een eeuw ervaring en inzet in bouw, verbouw, restauratie en renovatie.

Natuurlijk draait bouwbedrijf G.G. Kunz haar hand niet om voor een nieuwbouwproject. Maar de talenten van het bedrijf komen pas ècht goed tot uiting bij specialistische projecten. "Dat zijn vaak gecompliceerde projecten waar veel disciplines bij betrokken zijn. Om dat allemaal soepel te laten verlopen en daarbij ook nog eens het constructieve-, architectonische - en/of restauratieve aspect te bewaken, is vaak niet eenvoudig, maar dat is wel waar onze mensen goed in zijn. Ze hebben oog voor detail, op meerdere gebieden."

Herbestemmingsproject
Als voorbeeld noemt Kunz het project waar zijn bedrijf nu druk mee is: de transformatie van de oude Augustinusschool in de Haagse Schilderswijk naar een wooncomplex met 11 appartementen. "Het is een oude jongensschool die nu een herbestemming krijgt." De reden dat het pand herbestemd wordt, ligt voor een groot deel in de uitstraling ervan. Van buiten blijft het gebouw dus intact, inclusief de karakteristieke ramen. Er komt alleen een verdieping bovenop. In moderne stijl maar met een knipoog naar de oude gevel. Maar van binnen verandert àlles: de hele indeling wordt gewijzigd. Er moeten natuurlijk allerlei nieuwe voorzieningen worden aangebracht. "En juist dat is vaak complex", aldus Kunz. "We moeten ruimtes op een nieuwe manier met elkaar verbinden. De ruimtes zijn bijv. hoog, wat heel mooi is, maar soms niet handig. Tevens wordt het hele gebouw van binnen opnieuw geïsoleerd.

Structurele kennis,
flexibele blik

Dat alles vraagt om goede structurele kennis maar ook een flexibele blik, want bij zo'n verbouwing duiken steeds onvoorziene zaken op: "Juist omdat wij veel ervaring met dergelijke projecten hebben, zijn wij heel goed in het bedenken van oplossingen voor onverwachte situaties. Voor een project als dit moet je breder kijken en vooruit kunnen denken, want je moet met veel verschillende factoren rekening houden. Als hoofdaannemer zijn wij de verbindende factor tussen de verschillende vakmensen. Wij houden het overzicht en koppelen de verschillende disciplines aan elkaar. Daarnaast bewaken we de kwaliteit en houden de opdrachtgever op de hoogte. Zo nemen wij hen alle zorg uit handen."