Het is feest, dus de vlag mag uit!  (Foto: EvE)
Het is feest, dus de vlag mag uit! (Foto: EvE)

Koningsmarkt in Emerald

kijk op de wijk

Het is voor veel kinderen een hoogtepunt in het jaar: de traditionele Vrijmarkt op Koningsdag. Ook dit jaar kunnen kinderen (en volwassenen) in Emerald hun 'oude' spulletjes weer verkopen.

Cultuur IMPULS Delfgauw organiseert, in samenwerking met een aantal bewoners uit het gebouw De 7 Linden, voor het zevende achtereenvolgende jaar, een vrolijke en gezellige vrijmarkt. De plek waar het allemaal gebeurt is opnieuw het plein voor het wooncomplex De 7 Linden, Laan der Zevenlinden 175 tegenover winkelcentrum Emerald.

Oranje vlaggetjes
Het verkoopterrein is afgebakend met oranje vlaggetjes en daaronder kunnen jong en oud tussen 11.00 en 14.00 uur hun spulletjes verkopen, of laten zien welk (muzikaal) talent ze in huis hebben. Om het extra feestelijk te maken is er voor iedereen op deze Koningsdag een gratis kopje koffie, thee of limonade op het terras in het midden van het 'gouden' plein.
Vanaf 10.00 uur mogen de verkopers hun spullen uitstallen. Deelname is gratis. Reserveren van plaatsen is niet nodig. Commerciële verkoop is niet toegestaan. Een vraag aan de deelnemers: neem uw niet verkochte waren aan het eind van de markt weer mee naar huis, zodat het plein netjes blijft!
Waar komt dat eigenlijk vandaan, die vreemde traditie om op Koningsdag (vroeger Koninginnedag) de spullen van zolder te halen en op straat te verkopen? De traditie wil dat dit voortkomt uit het feit dat men vroeger op Koninginnedag geen vergunning nodig om op straat te mogen venten, maar zeker is dat niet. Het lijkt erop dat de traditie uit Amsterdam afkomstig is, want daar waren in de jaren '50 al tal van kleine vrijmarktjes die langzamerhand zijn uitgegroeid tot de grote vrijmarkt die we nu kennen. Amsterdam vond navolging, en inmiddels is de Vrijmarkt doorgedrongen tot vrijwel iedere plaats in Nederland. En Emerald blijft niet achter!

Optocht
Op en rond Koningsdag is er trouwens nog veel meer te beleven in Emerald en omgeving. Vanaf 8.00 uur blaast de reveille iedereen in Oud Delfgauw, Klein Delfgauw en Emerald wakker. Om 10.30 start een optocht. Deelnemers kunnen zich tussen 10.00 en 10.30 dertig aanmelden in de tent. Van 14.00-16.30 is er een spelletjesmiddag voor kinderen tot 12 jaar. De kinderactiviteiten worden afgesloten met een kinderdisco met DJ Remy.