Het positieve resultaat is vooral te danken aan incidentele opbrengsten uit verkoop van vastgoed en grondopbrengsten in de Spoorzone.
Het positieve resultaat is vooral te danken aan incidentele opbrengsten uit verkoop van vastgoed en grondopbrengsten in de Spoorzone.

Financieel herstel van Delft zet door, OZB volgend jaar weer omlaag

Algemeen

Het financieel herstel van de gemeente zet door. Het gaat weer beter met Delft. Er is ruimte voor lastenverlichting en investeringen in de stad. Dat geeft het college aan in de Kadernota 2017, die samen met de Jaarstukken 2016, ter besluitvorming aan de gemeenteraad is aangeboden.

Delft is in 2016 van de rode cijfers in de zwarte cijfers terecht gekomen. Dat betekent dat de gemeente weer geld overhoudt: in de jaren tot en met 2021 structureel 4 tot 6 miljoen euro. In 2016 is het overschot, mede door meevallers, incidenteel nog groter: ongeveer 24 miljoen euro.

Het positieve resultaat is vooral te danken aan incidentele opbrengsten uit verkoop van vastgoed en grondopbrengsten in de Spoorzone. Behalve aan het opleven van de economie is het positieve resultaat ook te danken aan een strak en sober beleid én aan het opvolgen van aanbevelingen die de provincie eerder heeft gedaan. De gemeente gebruikt de (incidentele) meevallers onder meer om geld te reserveren voor toekomstige investeringen.

Lasten omlaag
Dat het beter gaat met Delft gaan bewoners volgens het college merken in hun portemonnee. In de komende jaren kunnen de gemeentelijke lasten – met name de onroerendezaakbelasting (OZB) – beduidend omlaag. De gemeente trekt een bedrag van 1,2 miljoen euro uit om de OZB te verlagen: van 131 procent van het landelijk gemiddelde in 2017 naar 112 procent in 2018. Hiermee is de OZB lager dan voor de bezuinigingen. Daarnaast is invoering van de hondenbelasting definitief van de baan.

Stad op orde
Ook legt de gemeente de basis voor verbeteringen in de stad. Het college wil meer geld uittrekken voor beter onderhoud van straten en groen, voor het bestrijden van graffiti en voor meer toezicht en handhaving om overlast te voorkomen. Er komt extra geld voor Buitenhof en voor goede en toegankelijke voorzieningen, onder andere DOK/VAK, mobiliteit, sport en welzijnsaccommodaties.