Izaak, Nahal en Anas bij Jumbo Buitenhof, waar Anas vorige maand als eerste TOPper aan de slag is gegaan.
Izaak, Nahal en Anas bij Jumbo Buitenhof, waar Anas vorige maand als eerste TOPper aan de slag is gegaan.

Nieuw: Taaloefenplekken in Delft

Algemeen

Delft voor Elkaar biedt mensen die de Nederlandse taal willen leren de mogelijkheid op een werkplek Nederlands te oefenen: een Taaloefenplek. In maart is de eerste Taaloefenplekker (TOPper) van start gegaan bij Jumbo Buitenhof. Ook Kapsalon Rima en Die Buytenweye bieden een TOPper een dergelijke 'stageplek'- mogelijkheid.  Delft voor Elkaar zoekt samenwerking met nog meer organisaties.

Een Taaloefenplek is een effectieve manier om Nederlands te leren begrijpen en spreken.  Deelnemers leren een dagdeel per week Nederlands op de werkvloer bij een bedrijf terwijl zij een taak uitvoeren. Behalve het vergroten van de taalvaardigheid leert de deelnemer sociale en werknemersvaardigheden, doet werkervaring op en bouwt een sociaal netwerk op. Onder nieuwe Nederlanders is de belangstelling voor een Taaloefenplek groot: tien TOPpers hebben zich al aangemeld voor een Taaloefenplek.

Oefenen
Bij de Jumbo in Delft is afgelopen maart de eerste Taaloefenplekker van start gegaan. Begeleider Nahal Mirzaiemilani van de Jumbo: "Wij zijn maatschappelijk betrokken én vinden dit een leuk initiatief. Vooral tijdens de koffiepauze nemen wij als collega's bewust de tijd om met onze TOPper de Nederlandse taal te oefenen. Zo kan hij straks steeds makkelijker in contact komen met onze klanten."

Gezocht: samenwerking
Delft voor Elkaar zoekt nog meer Taaloefenplekken. Hiervoor zoekt Delft voor Elkaar plekken, die aansluiten bij de interesses en talenten van de deelnemers. Het gaat om plekken in onder andere de zorg, het groen, de sport, de horeca en in de detailhandel. Ook een TOPper de mogelijkheid bieden om een dagdeel per week, voor een periode van zes maanden, op de werkvloer Nederlands te oefenen? Stuur een mail naar trajectbegeleiding@delftvoorelkaar.nl.