De Ruys de Beerenbrouckstraat herinnert aan turbulente politieke twisten tijdens de annexatie van Hof van Delft in 1921. (Foto: EvE)
De Ruys de Beerenbrouckstraat herinnert aan turbulente politieke twisten tijdens de annexatie van Hof van Delft in 1921. (Foto: EvE)

Een straatnaam die herinnert aan politieke strijd

kijk op de wijk

De Ruys de Beerenbrouckstraat is de meest prominente straat in Hof van Delft en is genoemd naar de politicus jhr. Charles Ruijs de Beerenbrouck (1873-1936). Je zou het een beloning voor bewezen diensten kunnen noemen.

Charles Ruijs de Beerenbrouck was een prominente politicus uit het begin van de 20e eeuw. Hij werd geboren in Maastricht en studeerde rechten in Leiden. Zijn politieke carrière begon hij als gemeenteraadslid in Maastricht. Hij verruilde de lokale politiek al snel voor de landelijke. In 1905 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. In 1918 werd hij voor het eerst premier. Hij zou in totaal drie kabinetten leiden. Ruijs de Beerenbrouck was een devoot katholiek en een maatschappelijk betrokken man.
Hoe zit dat nu met die bewezen diensten? In 1921 was Ruijs de Beerenbrouck naast premier ook minister van Binnenlandse Zaken. In die hoedanigheid had hij te maken met de annexatieperikelen in Delft. In die tijd was het gebied wat nu de wijk Hof van Delft is een zelfstandige gemeente met dezelfde naam. Die naam komt al in de 10e eeuw voor. De oorspronkelijke ambachtsheerlijkheid werd in 1738 aan de stad Delft verkocht. In de Franse tijd werd Hof van Delft een municipaliteit, de toenmalige variant van een zelfstandige gemeente. In 1817 werden verschillende stukken land samengevoegd tot de gemeente Hof van Delft. In 1833 werd ook de gemeente Hoog- en Woud- Harnasch aan Hof van Delft toegevoegd. In 1921 werd de gemeente Hof van Delft geannexeerd en opgedeeld door Schipluiden en Delft. Ook in die tijd was een annexatie beladen, en er woedde een flinke politieke strijd. Ook in Den Haag. Een aantal vooraanstaande politici, zoals Dirk Donker Curtius en diverse ministers van Binnenlandse Zaken, zoals Theodorus Heemskerk, Samuel van Houten (die van de kinderwet) en Hendrik Goeman Borgesius, hielden de annexatie lange tijd tegen. tegen. De dankbare gemeenteraad van Hof van Delft vernoemde daarom straten naar hen. Maar Ruijs de Beerenbrouck zag het anders en onder zijn bewind kwam de annexatie er toch door. Reden voor Delft om de grootste en belangrijkste straat in de nieuwe wijk naar hem te vernoemen. De naam (vreemd genoeg geschreven met 'y') werd in het raadsbesluit van 29 mei 1929 definitief vastgesteld.