Afbeelding

Het Huis van Rie heet je welkom

kijk op de wijk

In de oude vestiging van de bibliotheek, verscholen naast het Dorpsplein, ligt het Huis van Rie, een gastvrije plek waar iedereen welkom is. Dagopvang annex buurthuis in een nieuw jasje.

Joriene Koene werkt sinds een jaar in het Huis van Rie. "Ons centrum is het geesteskind van Lydia Rullens. Zij wilde graag iets doen met sociaal-maatschappelijke betekenis en daarom heeft ze dit huis bedacht. Het is vernoemd naar haar moeder Rie. Dat was iemand bij wie altijd iedereen welkom was, en dat is ook de gedachte achter dit huis."

Familiegevoel
Het Huis van Rie is deels buurthuis en deels een dagverblijf voor mensen op sociale of medische indicatie. Maar er lopen ook geregeld buurtgenoten binnen, of mantelzorgers die éven een kopje koffie komen drinken. Heel divers gezelschap dus. "Die diversiteit maakt het mooi", vindt Joriene. "Er ontstaan echte vriendschappen en er heerst een echt familiegevoel." Het Huis van Rie is vijf dagen per week geopend van 9.00-16.00 uur. Het centrum beschikt over een eigen chauffeursdienst die mensen brengt en ophaalt. Het unieke van Huis van Rie is de ongedwongenheid: niets moet, veel mag. Naast een kopje koffie of thee op zijn tijd en een lunch biedt het centrum verschillende activiteiten aan, variërend van bloemschikken tot muziek luisteren, maar meedoen is niet verplicht. Er is een rustkamer waar je een dutje kunt doen, een fitnessruimte en een creatieve ruimte. Uiteraard ontbreken faciliteiten als tilliften en een aangepast toilet ook niet. Er is dus veel te doen, en daarnaast is er altijd ruimte voor een goed gesprek en aandacht voor de gasten. "Wij werken hier met een actief zelfsturend team van tien mensen", legt Joriene uit. "Wij hebben bijvoorbeeld ook medewerkers die zelf in een rolstoel zitten. Zij kunnen vanuit hún ervaring en perspectief hele zinvolle adviezen geven. Een ander is weer heel goed in gesprekken voeren, of in creatieve activiteiten verzinnen. Iedereen doet waar hij of zij goed in is."

Regionaal
Huis van Rie is er niet alleen voor de inwoners van Nootdorp. "Wij hebben ook gasten uit Delft, Zoetermeer en Pijnacker. We hebben echt een regionale functie, voor jong en oud." Het centrum is in de twee jaar van haar bestaan gestaag gegroeid, wat mede te danken is aan de gastvrijheid en het unieke concept. "We zien echt dat er verbinding ontstaat", aldus Joriene: "Hoe langer ik hier ben, hoe mooier het wordt!" http://huisvanrie.nl