Marjolein van Renssen is de vierde generatie in de winkel die haar overgrootvader in 1897 begon. (Foto: EvE)
Marjolein van Renssen is de vierde generatie in de winkel die haar overgrootvader in 1897 begon. (Foto: EvE)

Sigarenspeciaalzaak Van Renssen investeert in kwaliteit

kijk op de wijk

Tabaksspecialist Van Renssen aan het Vrouw Juttenland heeft net een verbouwing achter de rug. De sigarenspeciaalzaak mag dan dit jaar haar 120-jarig bestaan vieren, het bedrijf investeert nog volop in de toekomst.

Eigenaresse Marjolein van Renssen is trots op haar winkel en blij met het resultaat van de verbouwing. De belangrijkste aanwinst is een groter humidor; een bewaarruimte voor sigaren. "Onze vorige humidor was te klein en daardoor kwam ons assortiment niet goed tot zijn recht", legt Marjolein uit. "Vroeger liepen we er mee voorop, maar nu dreigden we achterop te raken." De humidor wordt steeds belangrijker. De luchtvochtigheid waarin de sigaar bewaard wordt is essentieel. Zo gedijen de zogenaamde 'longfillers'; sigaren van Cubaans fabricaat die met hele bladeren worden gemaakt, het beste bij een luchtvochtigheid van 70%, terwijl de 'shortfillers' van Nederlands fabricaat bewaard moeten worden in een ruimte met ongeveer 50% luchtvochtigheid", legt Marjolein uit. "Dat heeft te maken met de tabakssoorten. Nederlandse sigaren worden gemaakt van Javaanse en Sumatraanse tabak, een erfenis uit onze koloniën. En die is heel anders dan Cubaanse of Dominicaanse soorten."

Specialist
Wie even naar Marjolein luistert beseft: hier spreekt een specialist met kennis van zaken. Zij zit zelf dan ook al meer dan 20 jaar in het vak en staat in een rijke traditie die begon met haar overgrootvader, die de winkel op de hoek van Vrouw Juttenland met de Vlouw in 1897 startte. Inmiddels is zij de 4e generatie Van Renssen in de tabakspeciaalzaak. Als vrouw is zij een uitzondering in het 'mannenwereldje' van de sigaar. "Ik ben ook het eerste vrouwelijke bestuurslid van de branchevereniging."

Rustpunt
Dat het een mannenwereld is wordt misschien ook wel geïllustreerd door andere elementen uit het assortiment: luxe scheerkwasten van dassenhaar en scheermessen van Edwin Jagger. "Ik zag in Italië een winkel met deze combinatie en dat wilde ik ook", lacht Marjolein. Van Renssen verkoopt tevens bijpassende producten zoals baardolie, en in juni hoopt Marjolein ook ambachtelijke Delftse scheerzeep aan het assortiment toe te voegen. Ook na 120 jaar nog steeds vernieuwend dus. Marjolein heeft volop vertrouwen in de toekomst: "Er zijn nog steeds veel mensen voor wie een moment met een sigaar even het rustpunt van de dag is."