<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Het politieteam in Delft had het in 2016, in elk geval wat dat aangiftes betreft, iets rustiger dan in 2015. Het totale aantal aangiftes in Delft daalde met 3 procent tot een totaal van 6173.
Het politieteam in Delft had het in 2016, in elk geval wat dat aangiftes betreft, iets rustiger dan in 2015. Het totale aantal aangiftes in Delft daalde met 3 procent tot een totaal van 6173. (Foto: Koos Bommelé)

Meer fietsendiefstal en horrorclowns, minder geweld en overvallen

DELFT – Het aantal misdrijven is in Delft afgelopen jaar gedaald en het veiligheidsgevoel nam toe. Dat waren de belangrijkste conclusies van de presentatie van de veiligheidscijfers van 2016.

Door: Jesper Neeleman

Gemeente Delft, politie, brandweer en het Openbaar Ministerie presenteerden maandag hun cijfers. "Het gaat heel goed met veiligheid in Delft", concludeerde burgemeester Marja van Bijsterveldt. "Op heel veel terreinen is Delft gelukkig een veilige stad. Een groot deel van de Delftenaren voelt zich veilig." Uiteraard zijn er verbeterpunten. Zo nam fietsendiefstal voor de zoveelste keer toe. In 2015 werd 1400 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal, vorig jaar was dat 1567 keer. Dat zijn dus meer dan vier fietsen per dag. Het daadwerkelijke aantal ligt zeer waarschijnlijk nog hoger, omdat lang niet iedereen aangifte doet van fietsendiefstal. "Terwijl dit via internet relatief eenvoudig is om te doen", zei Ronald den Hertog, binnen de politie teamchef van basisteam Delft. De politie probeert met verschillende acties dit typisch Delftse probleem een halt toe te roepen. Maandag werd wederom benadrukt hoe belangrijk het is de fiets goed op slot te zetten en het frame-nummer ergens te noteren. "De verwachting is wel dat fietsendiefstal weer zal dalen als alle stallingen rond het station gereed zijn", zei Van Bijsterveldt.

Het totale aantal aangiftes daalde gelukkig wel: van 6334 keer in 2015 naar 6173 keer vorig jaar. In 2014 lag het aantal aangiftes op 6978, in 2013 was het 7111. Het aantal aangiftes in Delft is nu voor het zevende jaar op rij gedaald. "Maar helaas nam niet alles af", voegde Den Hertog eraan toe. Zo werd vorig jaar 482 keer geprobeerd bij een Delftse woning in te breken. In 2015 gebeurde dit 422 keer. Kijkend naar het aantal inbraken per duizend woningen, doet Delft het dan ook slechter dan veel andere steden, merkte de politie op. Het inbrekersgilde werd meerdere keren in de kraag gevat. Vaak was dit te danken aan oplettende burgers, steeds vaker verenigd in WhattsApp- of Buurtpreventie-groepen. Zo kon 'de ruitenwisserknakker' in Tanthof in een vroeg stadium worden aangehouden door oplettende ogen binnen de plaatselijke WhattsApp-groep, die al 1200 leden kent. "Zo is erger voorkomen", zei Den Hertog. Ook de burgemeester roemde de betrokken Delftse burgers. "We zitten hier vandaag met vier partijen, maar er hadden nu ook burgers achter me kunnen staan. Veel van hen zetten zich in voor de veiligheid in de stad", zei Van Bijsterveldt. "Delft streeft naar meer WhattsApp-groepen", zei Den Hertog later. "We nodigen Delftenaren daarom uit om zich aan te sluiten bij groepen of nieuwe groepen op te richten."

Positief was het dalende aantal overvallen. Waren dit er in 2015 tien, afgelopen jaar waren dat er nog twee. Geweld daalde met 20 procent tot 439 gevallen in 2016. Het aantal straatroven steeg licht: van 28 naar 30 in 2016. Dat jaar werden twaalf verdachten voor straatroof aangehouden. Het aantal incidenten met verwarde personen nam vorig jaar met 10 procent toe. Teamchef Den Hertog is dan ook verheugd met het convenant dat politie, GGZ Delfland, gemeente en de Opvang Verwarde Personen in Den Haag maandag tekenden. "Niet alleen omdat deze incidenten veel politiecapaciteit vergen, maar vooral om te voorkomen dat verwarde personen onnodig in een politiecel belanden. Het is van groot belang dat ze snel worden doorgeleid naar goede zorg."

Bijzonder was afgelopen jaar ook de komst van horrorclowns. Deze doken ook in Delft op. Bij drie gelegenheden werden vorig jaar zes jongens van 13 tot 16 jaar aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Dit omdat zij met hun enge clownsmaskers anderen de stuipen op het lijf wilden jagen. Eén andere jeugdige ging bewapend met een mes op jacht naar horrorclowns. Alle zeven horrorclown-gevallen hebben taakstraffen gekregen. Ook bijzonder: vier vrouwen die werden gearresteerd en veroordeeld voor een inbraak aan de Ruys de Beerenbrouckstraat.

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419604&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>