Wethouder Raimond de Prez spreekt van een grote stap.
Wethouder Raimond de Prez spreekt van een grote stap.

Delftse buren: 10.000 sociale huizen erbij

wonen

DELFT – De gemeenteraad van Delft krijgt voortaan jaarlijks een overzicht van wat de andere acht Haaglanden-gemeenten doen aan de bouw aan sociale woningen: huizen met een maandhuur onder de 710 euro, waarvoor huursubsidie mogelijk is.

Dit beloofde PvdA-wethouder De Prez deze week in de raadscommissie woonzaken, tijdens een debat over de regionale woonvisie van Haaglanden. In die nieuwe visie staat de ambitie om het huidige aantal van 149.200 huursubsidie-huizen in de Haagse regio in 2025 te hebben vermeerderd tot een kleine 159.000 stuks. Die uitbreiding zal puur van de acht buurgemeenten moeten komen, want zelf gaat Delft, als enige Haaglanden-gemeente, juist snoeien op het aantal sociale woningen: van 19.100 nu naar 17.750 in 2025. Dat zal gebeuren via verkoop, danwel optrekken van de huur tot boven de subsidiegrens.

Voor de bijna 10.000 'betaalbare' huurhuizen die er in 2025 bij moeten zijn gekomen, hebben de Delftse buren overigens pas voor ruim 4000 aan concrete plannen klaar liggen. Volgens De Prez is met de nieuwe regiovisie toch een grote stap gezet om de bouw-ambities waar te maken. En via een jaarlijks overzicht van de ontwikkelingen kan de gemeenteraad de vinger aan de pols houden, stelde hij.