Minibibliotheekjes aan huis. Je ziet ze steeds vaker. (Foto: EvE)
Minibibliotheekjes aan huis. Je ziet ze steeds vaker. (Foto: EvE)

Delen is de gedachte achter de minibieb

kijk op de wijk

Je ziet ze steeds vaker in de stad: minibibliotheken of 'minibiebs'. Een kastje vol boeken die je als voorbijganger mag lenen, houden of ruilen. Waarom hangen mensen dat aan hun huis, en worden die boeken eigenlijk wel gelezen?

"De boeken worden beslist gelezen", vertelt Ans Theissen. Zij woont al 32 jaar in de Hugo de Grootstraat en beheert sinds enkele maanden haar 'kleine boekenkast'. "Er is meer belangstelling dan we van tevoren verwacht hadden eigenlijk. Regelmatig halen mensen er boeken uit. Soms zie ik ze na verloop van tijd in een ándere minibieb weer opduiken." Soms vindt zij ook nieuwe boeken in haar kast die zij zelf weer kan lezen. "Pas nog een leuke roman die voor mij echt jeugdsentiment was."

Liefhebber
Waarom begon Ans met haar minibieb? "Ik ben een echte boekenliefhebber. Maar wat doe je met boeken die je uit hebt? Je kunt niet alles bewaren. Maar je gooit ze ook niet weg. Op deze manier kunnen anderen er ook weer van genieten. Boeken zijn duur en niet iedereen is lid van de bibliotheek. Toen ik het bestaan van minibibliotheken ontdekte vond ik dat zo leuk dat ik dat ook wilde."

Nagedacht
Een goede kennis van Ans timmerde het kastje in elkaar. "Daar is over nagedacht. Het kastje is zo ontworpen dat er geen water in kan lopen, ook niet als je het open maakt. Het venster is niet van glas, maar van perspex. En we hebben het in dezelfde kleuren als het huis geschilderd. Als het er verzorgd uit ziet nemen mensen het serieuzer en heb je ook minder last van vandalisme."

Delen
Naast boeken stopt Ans ook nog wel eens andere dingen in het kastje. Laatst had ik pannenzegels over. Ik heb ze er in gelegd zodat iemand die ze nodig had ze mee kon nemen. Ik kreeg er een heel lief bedankkaartje voor terug." Delen, dat is de gedachte achter de minibieb. Niet alleen van kennis en cultuur, maar soms ook heel praktisch.

Kookboekenbieb
Ook op andere plekken in de wijk zijn minibiebs te vinden, zoals bij basisschool Het Mozaïek, op de laan van Overvest en een kookboekenbieb bij de molen. En ook in andere wijken van Delft tref je ze aan. Weten waar nog meer minibibliotheken te vinden zijn, of wil je misschien zelf en minibieb beginnen? Kijk dan eens op http://minibieb.nl/