Staal en chocola: eigenlijk hetzelfde

Algemeen

De uitdagingen waar een chocolatier dagelijks mee te maken heeft, zijn eigenlijk pure wetenschap, en vergelijkbaar met de uitdagingen rond de productie van staal. Wetenschappers belichten deze verrassende overeenkomsten op maandag 13 maart in het Science Centre van de TU Delft.

Chocolade-experts en staalexperts geven dan inzicht in de onderliggende processen en structuren van chocolade en staal, vanuit wetenschappelijk en industrieel oogpunt. Met eigen ogen kan men zien hoe (op lab-schaal) veranderingen in productieprocessen grote veranderingen in de eigenschappen teweeg kunnen brengen, zoals bij een demonstratie waarbij een stalen fietsspaak zo zacht gemaakt wordt, dat je er een knoop in kunt leggen. 

Ultieme doel
Het ultieme doel is natuurlijk de structuur zo te maken dat het materiaal alle eigenschappen heeft die je wilt. Wetenschappers doen onderzoek om elk detail van hoe dit in zijn werk gaat te ontdekken, zodat procestechnologen uit de industrie het productieproces kunnen optimaliseren. Dat verklaart ook waarom universiteiten en de industrie nauw samenwerken op dit terrein.

Diverse sprekers uit zowel de wetenschap en het bedrijfsleven zijn daarom aanwezig op 13 maart, waaronder Tata Steel, Unilever, TU Delft en Wageningen University & Research.

De bijeenkomst is op 13 maart van 10.00 tot 17.00 uur in het Science Centre, Mijnbouwstraat 120 op de TU Delft Campus.

Iedereen met interesse in de wetenschap van staal en chocola is welkom.