Duyvelsgat: het nieuwste biertje van Bierhistorie Delft.
Duyvelsgat: het nieuwste biertje van Bierhistorie Delft.

Bierhistorie Delft viert jubileum met nieuw bier

Algemeen

Bierhistorie Delft bestaat dit jaar 10 jaar en brengt daarom vier jubileumbieren uit. Duyvelsgat is de eerste in deze reeks.

Delft was in het begin van haar bestaan dus in de dertiende en veertiende eeuw rijkelijk voorzien van water. In de loop van de tijd kwam daar verandering in, door het ontwateren van de omgeving en met bewerking van de grond voor de landbouw, daalde het niveau van de bodem. Het gevolg was dat Delft, dat gedeeltelijk gebouwd was op een harde ondergrond iets hoger kwam te liggen dan de omgeving. Hierdoor veranderde de waterhuishouding en kwam Delft soms vers, fris water te kort. Delft heeft toen in het jaar 1450 aan hertog Philips de Goede (van Bourgondië) toestemming gevraagd en ook gekregen om een stenen watermolen - de Duivelsgatmolen - te bouwen vlak bij het Sint Clara klooster in het noordoosten van de stad, op de plek waar nu de Kantoorgracht is. De naam Duivelsgat zou samenhangen met de sterke zuiging welke door de molen werd veroorzaakt en die schippers voor problemen stelde. 

Duyvelgat is een zwaar blond bier met Gagel van 7,5 %. Duyvelsgat is volgens Bekendste Delftenaar Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft 'heerlijk van smaak' en heeft een 'fijne afdronk'. Het is dan ook de bedoeling dat Duyvelsgat vast in het assortiment gaat komen.

Duyvelsgat is te koop bij Plusmarkt Tanthof, Jumbo Buitenhof, Peters Groente en Fruit en buiten Delft bij Topslijter Berkhout in Den Hoorn en bij de Voorburgse Bierwinkel.