Delft gezien vanuit het noorden, circa 1830. (illustratie: Gemeentearchief Delft)
Delft gezien vanuit het noorden, circa 1830. (illustratie: Gemeentearchief Delft)

HGOP organiseert lezing over Delft en ommelanden

Algemeen

Gerrit Verhoeven verzorgt maandag 20 februari om 20.00 uur voor het Historisch Genootschap Oud-Pijnacker (HGOP) in De Acker aan het Park Berkenoord 2 in Pijnacker een lezing over 'Delft en zijn ommeland - tot elkaar veroordeeld?'.

Eind 2015 publiceerde Gerrit Verhoeven 'De derde stad van Holland. Geschiedenis van Delft tot 1795'. Het schrijven van een geschiedenis van een stad was niet mogelijk zonder daar de geschiedenis van het platteland bij te betrekken. Simpelweg omdat een stad niet kan bestaan zonder ommeland. De stad heeft mensen en producten uit de omgeving nodig. Omgekeerd maakt het platteland gebruik van de markt, de winkels en tal van andere voorzieningen die typisch zijn voor de stad.

Eeuwenlang was Delft het schijnbaar vanzelfsprekende centrum van Delfland: demografisch, economisch, politiek, juridisch en kerkelijk. In deze lezing laat de spreker zien hoe de stad zijn tentakels over de regio uitstrekte, van Berkel tot Maassluis en van Delfshaven tot de Leidschendam. Ook in Pijnacker had Delft een dikke vinger in de pap. Zo inde de stad er erfhuur en haverpacht. Verder beheerste Delft de strategische route die Berkel via de Pijnackerse meren verbond met de stad en het Westland. Vaak verliepen de contacten zonder problemen, maar soms ging het er hard aan toe tussen burgers en buitenlui.

Gerrit Verhoeven studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, waar hij in 1992 promoveerde. Hij was van 1994 tot 2006 gemeentearchivaris van Delft. Sinds 2006 is hij freelance historicus, archivaris en antiquair.

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Belangstellende niet-leden zijn van harte welkom, de entree bedraagt voor hen 5 euro. 

Zie voor meer info www.hgop-pijnacker.nl.