Het Delftse bedrijf Bird Control Group ontwikkelt innovatieve lasers om vogels op afstand te houden van commerciële activiteiten.
Het Delftse bedrijf Bird Control Group ontwikkelt innovatieve lasers om vogels op afstand te houden van commerciële activiteiten.

Overheid start landelijke praktijkproef ganzenverjaging met laser

Landbouw / Visserij

BIJ12-Faunafonds, onderzoeksbureau Altenburg en WymengaSovon Vogelonderzoek Nederland en het Delftse bedrijf Bird Control Group starten een landelijke praktijkproef naar de effectiviteit van lasers als middel om ganzen te verjagen. De zogenaamde Agrilasers worden getest op landbouwgrond.

Op verzoek van de Nederlandse provincies wordt via een landelijke praktijkproef onderzocht of ganzenwering met lasers het voordeligst is voor milieu, dier, boer en overheid. Als onderdeel van de proef wordt de reductie in gewasschade gemeten, de gewenning van ganzen aan de laser getoetst, ervaringen van bestaande lasergebruikers verzameld en een kosten-batenanalyse uitgevoerd. De conclusies worden afgezet tegen andere verjagingsmaatregelen zoals knalapparaten, vliegers en de klassieke vogelverschrikker en de resultaten zullen eind 2017 door BIJ12-Faunafonds worden gepresenteerd. De praktijkproef is in lijn met de aangenomen motie van Marianne Thieme, fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren en D66-lid Fatma Koser Kaya, die verzochten tot het uitvoeren van pilotexperimenten met de diervriendelijke Agrilaser, een product van Bird Control Group.

Opzet praktijkproeven
Tijdens de praktijkproeven wordt onderzoek gedaan naar de effecten op zowel winter- als zomerganzen. De winterproef is recent gestart op graslanden van 22 bedrijven in drie gebieden. Steinar Henskes, CEO van Bird Control Group, ziet deze praktijkproef als belangrijke stap in de samenwerking richting een georganiseerde landelijke inzet. "Het gebruik van innovatieve methoden is essentieel om tot een duurzame oplossing te komen voor het ganzenvraagstuk in Nederland", zegt hij. "Om de lasertechniek landelijk effectief in te zetten is een goede samenwerking met de overheid en de boer noodzakelijk."

Schade
Volgens cijfers van het BIJ12-Faunafonds is er door boeren voor 16,3 miljoen euro aan schade gemeld in de eerste helft van 2016. Daarvan heeft het Faunafonds een deel van dit schadebedrag als compensatie uitbetaald aan boeren. De ganssoorten die de meeste schade veroorzaken zijn de grauwe gans, kolgans en brandgans.