Eén van de vrijwilligers (rechts) buigt zich over een technisch mankement, tijdens de vorige editie van het Repair Café in het Science Centre. Zondag 5 februari wordt hier het 5-jarig jubileum gevierd. (foto: Koos Bommelé)
Eén van de vrijwilligers (rechts) buigt zich over een technisch mankement, tijdens de vorige editie van het Repair Café in het Science Centre. Zondag 5 februari wordt hier het 5-jarig jubileum gevierd. (foto: Koos Bommelé)

Repair Café Delft viert 5-jarig bestaan en vele reparaties

Algemeen

DELFT – Repair Café Delft is afgelopen vijf jaar groter geworden dan Hans Slierendregt, één van de oprichters, had durven hopen.

Door: Jesper Neeleman

Slierendrecht vernam in het jaar 2011 via het tv-programma De Wereld Draait Door voor het eerst iets over het fenomeen Repair Café: een plek waar mensen kosteloos kapotte spullen konden laten repareren. Dat wilde hij ook in Delft wel opzetten. Hij zocht contact met Tijn Noordenbos. Die zag het in tweede instantie ook wel zitten. Het toeval wilde dat Ria van Oostveen ondertussen ook bezig wat met het opzetten van een Repair Cafe in Delft. Toen deze drie elkaar gevonden hadden, konden de reparaties beginnen. Wethouder Saskia Bolten had de eer de eerste repairdag, op 28 januari 2012, in de HYPO te openen.

"We waren toen nog met ongeveer twaalf vrijwilligers", herinnert Slierendregt zich. Die club is nu uitgegroeid tot zo'n vijftig man, waarvan er altijd wel zo'n twintig van de partij zijn tijdens het maandelijks Repair Café, tegenwoordig in het Science Centre Delft. "Publiek kwam tijdens die eerste keren maar mondjesmaat langs met kapotte spullen", vervolgt de 68-jarige Delftenaar. "Mensen kenden het fenomeen Repair Cafe niet. Maar mondelinge reclame is de beste reclame." En al gauw werd het drukker en drukker.
Vooral koffiezetapparaten van Senseo werden vaak langs gebracht. Negen van de tien keer vanwege hetzelfde probleem, ontdekten de technici. "Dat is een onderdeeltje van – schrik niet – 4 euro 50. Als je die erin doet, doet 'ie het weer fantastisch." Ook kwam eens iemand met een professionele oven van 900 euro. Die wilde hij al naar Avalex brengen, maar voor de zekerheid gaf hij het bij Repair Café Delft nog en kans. "Bleek er een relaitje van 6 euro kapot. Die man was zó ontzettend blij." Het is niet alleen elektronica dat wordt hersteld. "We hebben bijvoorbeeld ook een naaihoekje, voor mensen die niet weten hoe je een zoompje maakt. Je zou er gewoon eens moeten gaan kijken. Het is een geweldige en super leuke club mensen die bijeenkomt om anderen belangeloos te helpen."

-Hoe verklaart u het succes?
Slierendregt: "Ik denk dat een deel van de bezoekers gehecht is aan hun spullen, anderen vinden het zonde om weg te gooien. Ze willen niet dat het vanwege een klein mankement al op de afvalberg beland."

-Hoe kijkt u terug op de afgelopen vijf jaar?
"Ik ben sinds oktober vorig jaar geen voorzitter meer, maar ik heb me er altijd met heel veel plezier voor ingezet. We hebben in de loop der jaren verschrikkelijk goede contacten opgebouwd, onder meer met de TU Delft. We zijn weleens op uitnodiging bij een meeting in Roemenië geweest, waar we mensen uit Spanje en Italië enthousiast hebben gemaakt in hun eigen land repair cafés op te zetten. Nederland heeft hierin het voortouw genomen. Wereldwijd zijn er nu 1100 repair cafés."

-Hoe ziet u de toekomst voor Repair Café Delft?
"Goed. We hebben nu zelfs een tweede dependance, in Pieters Kamerhuis."

-En spullen blijven altijd kapot gaan...
"We streven naar producten die niet stuk gaan, maar dat zie ik niet gauw gebeuren. Wat we wel merkten, is dat fabrikanten steeds weer andere schroefjes gaan gebruiken. Dat doen ze zodat je het met het gebruikelijke gereedschap niet meer open krijgt en kunt repareren – en weer een nieuwe moet kopen. Wij zijn vervolgens zelf gereedschap gaan maken waarmee je het wél open krijgt. Nee, de industrie zal waarschijnlijk niet heel erg blij zijn met de toename van het aantal repair cafés."