Burgemeester Bas Verkerk (rechts) ontving het eerste exemplaar van het onderzoek naar de financiële malaise waarin Delft verzeild is geraakt. Links Lieke van Rossum, voorzitter van de onderzoekscommissie.
Burgemeester Bas Verkerk (rechts) ontving het eerste exemplaar van het onderzoek naar de financiële malaise waarin Delft verzeild is geraakt. Links Lieke van Rossum, voorzitter van de onderzoekscommissie.

Het grote Delft op Zondag-jaaroverzicht: januari

Algemeen

Het jaar begint goed voor nachtburgemeester Leo Quack. Hij is door lezers van deze krant verkozen tot de Bekendste Delftenaar 2015. Hij krijgt z'n beeldje, de bronzen Hugo, uitgereikt door Roy van den Akker, de Bekendste Delftenaar van 2015.

Voor buurthuis De Molshoop begint een bijzonder jaar. Voor het eerst in dertig jaar zullen hier geen activiteiten meer plaatsvinden. Bezoekersaantallen liepen terug en bezoekers werden ouder. Het buurthuis sluit de deur en Wil Starrenburg levert de sleutels in bij de gemeente.

De winter was ongekend zacht, dus staat de middenberm van de Prinses Beatrixlaan in januari al vol met bloeiende narcissen.

Delftenaren blijken de hoogste woonlasten van alle inwoners van grote steden te moeten neerleggen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Centrum voor Onderzoek van de Economie en de Lagere Overheden. Een meerpersoons huishouden in Delft mag gemiddeld 832 euro neerleggen. Even verderop, in Den Haag, hoeven deze gezinnen slechts 549 euro te betalen.

Het is sinds 1 januari afgelopen met de gratis plastic tasjes bij een aankoop. Delftenaren doen daar niet moeilijk over, blijkt uit een rondgang onder winkeliers.

Theater de Veste viert het 20-jarig jubileum en kijkt terug op twintig mooie jaren waarin veel veranderde en verbeterde. n Reinier de Graaf krijgt een nieuwe directievoorzitter. Carina Hilders volgt Jaap van den Heuvel op.

Delft heeft laten onderzoek waarom het in de financiële malaise is beland. De uitkomsten worden in vier lijvige rapporten beschreven. Hieruit blijkt dat Delft meer het boetekleed aan mag trekken dan het tot dat moment deed. Zo dacht Delft te rooskleurig en te positief over de grote projecten die het op de hals nam, werden de inkomsten de positief ingeschat. De risico's werden juist weer te laag ingeschat. Aan de onderhandeltafel haalde Delft niet bepaald het onderste uit de kan. De raad kreeg al die jaren onvoldoende grip op de projecten. Het kwam regelmatig voor negatieve verrassingen te staan. n De servers en ICT-activiteiten van de Gemeente Delft verhuizen van de Torenhove naar The Datacenter Group, op bedrijventerrein Technopolis.

Avalex stopt met het inzamelen van bedrijfsafval. Het verkoopt deze afdeling aan het Duitse familiebedrijf Remondis.

RKDEO likt haar wonden nadat het kunstgrasveld is vernield door een vuurwerkbom. De schade wordt geschat op 20.000 euro.

Steeds meer ouderen blijken stilletjes aan de drank. De landelijke KBO roept haar achterban daarom op om tijdens de vastentijd veertig dagen niet te drinken. Delftse ouderenclubs zeggen weinig van drankmisbruik onder ouderen te merken, maar kunnen het wel verklaren. n De Delftse darter Matthew Medhurst komt in actie op het beroemde Lakesidetoernooi, maar wordt in de voorronde uitgeschakeld.

Wim Deetman presenteert het rapport 'Delft, Parel in de Randstad'. Daarin staat dat Delft goud in handen heeft, maar dit wel moet verzilveren. Dit kan volgens de kenners door nog meer te focussen op kennis, toerisme en bereikbaarheid. 

!