Bekende Delftenaar Joop Bommelé stond vorig jaar voor het eerst op de lijst, op plek 96. Rechts de Bekende Nederlander Kees van Kooten.
Bekende Delftenaar Joop Bommelé stond vorig jaar voor het eerst op de lijst, op plek 96. Rechts de Bekende Nederlander Kees van Kooten.

Wie wordt de Bekendste Delftenaar 2016?

Algemeen

DELFT – Stemmen voor de Bekendste Delftenaar kan nog meer heel even. Het is nog tot en met dinsdag 3 januari uw stem uitbrengen.

Nina Voets van Club Ciccionina, vorig jaar op plek 64, vindt de verkiezing voor Bekendste Delftenaar een mooi initiatief. "Ik kijk natuurlijk altijd wel even wie er allemaal in staan", vertelt ze. En tot haar eigen verbazing ziet ze haar eigen naam er ook dikwijls in staan. "Ik ben altijd wel benieuwd wie er op mij stemmen. Ik ga geen mensen mobiliseren om op me te stemmen en ik ken ook niemand die op mij stemt."

Het valt haar verder op dat de honderd namen op de lijst waarschijnlijk niet overeenkomt met wat mensen elders in het land onder bekende Delftenaren verstaan. "Het zijn denk ik vooral mensen die actief en populair zijn in hun eigen stad, die hoog op de lijst staan. Terwijl een bekende auteur als Kader Abdolah relatief laag (op plek 26, red.) staat. Terwijl hij juist iemand is die ik beschouw als een bekende Delftenaar."

Joop Bommelé is zo iemand die overal en nergens in de stad actief is. In Wijkcentrum de Parel, bij Full Speed, voor de Federatie Delftse Zangkoren, de Golden Tenloop of de Wandelvereniging van Speeltuin Bomenwijk. Overal zet de 69-jarige Delftenaar zich belangeloos in voor z'n medemens. Bommelé kreeg daarom vorig jaar een Koninklijke Onderscheiding èn hij vond zijn naam voor het eerst terug in de top 100 van Bekende Delftenaren, op plek 96. "Dat was wel een verrassing", reageert hij. Waarom hij al dat vrijwilligerswerk doet? "Het zijn allemaal dingen die ik leuk vind. Als ik er geen zak aan vind of veel tegenspraak krijg, dan kap ik er mee." Joop Bommelé is één van de weinigen op de lijst die er eerlijk voor uitkomt anderen weleens te hebben gevraagd op hem te stemmen. "Dan zei ik na afloop van de bingo in het buurthuis: 'En niet vergeten allemaal op me te stemmen, hè?'!."

Als het aan Nina Voets ligt, wordt de kunstenaar Theo Jansen – bekend van de strandbeesten - dit jaar verkozen tot Bekendste Delftenaar. Net als sommige anderen op de lijst woont hij weliswaar niet meer in Delft. "Maar hij heeft hier wel gewoond, is pas recent naar Scheveningen verhuisd en heeft z'n atelier nog in Delft", weet Voets. "Ik vind Theo Jansen één van de beste nog levende kunstenaars. Niet alleen van Nederland, maar mondiaal gezien."

Joop Bommelé vindt dat de nieuwe burgemeester Marja van Bijsterveldt het moet worden. "Ze staat geregeld in de krant en ze doet het heel goed. Ze heeft een vrolijke uitstraling, beter dan Bas. Ik hoor ook mensen die denken dat Chris Oomen het wordt, maar die gaat het niet redden, denk ik. Hij doet veel goeds, maar ik geloof niet dat hij echt bekend is in Delft. Als ik samen met m'n broer Koos door de Jacob Gerritstraat loop dan zijn we, eer we aan het einde van die straat zijn, een half uur verder omdat iedereen 'm aanklampt. Dán ben je een bekende Delftenaar."

!