Burgemeester Van Bijsterveldt wenst alle Delftenaren een mooi en gelukkig 2017. (foto: Koos Bommelé)
Burgemeester Van Bijsterveldt wenst alle Delftenaren een mooi en gelukkig 2017. (foto: Koos Bommelé)

Burgemeester hoopt dat Delft blijft bruisen en saamhorigheid toeneemt

Algemeen

Marja van Bijsterveldt (55) begon afgelopen jaar als burgemeester van Delft. Ze kwam, zag en sprak al talloze Delftenaren. Het jaar 2016 was voor haar een bijzonder jaar. Ze hoopt dat 2017 de stad saamhorigheid en economische voorspoed zal brengen.

Marja van Bijsterveldt kijkt terug op een mooi, maar ook intensief jaar. Ze begon het jaar als directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds èn voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging. Inmiddels is ze van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig om Delft op de kaart te zetten. Ze werd afgelopen zomer verkozen tot burgemeester van Delft. "Die gebeurtenis heeft grote impact gehad op de rest van m'n jaar. We hebben ons huis in Schipluiden inmiddels verkocht. Momenteel maak ik lange dagen. Ik heb vaak veel afspraken op een dag. 's Avonds zijn er regelmatig nog commissie- of raadsvergaderingen of andere activiteiten. Nog steeds denk ik elke dag: Wow, wat is Delft toch een fantástische stad. En ik ga elke dag meer van Delft houden."

-Hoe kijkt u terug op de 100 dagen durende kennismaking met Delftenaren?
"Ik ben heel dankbaar voor de positieve en gastvrije manier waarop ik overal werd ontvangen. Naast alle afspraken en bijeenkomsten had ik heel veel spontane en mooie ontmoetingen. Delft is een heel gastvrije stad. Wat ik ook mooi aan Delft vind, is de menselijke maat. In Delft kennen mensen elkaar, word je gehoord en gewaardeerd. Dat maakt mensen blij en trots. Die menselijke maat moeten we koesteren. Het stimuleert mensen zich in te zetten voor elkaar en hun stad. En het voorkomt dat we allemaal langs elkaar heen leven, maar in plaats daarvan samenwerken en ontmoeten. Die menselijke maat zie je bijvoorbeeld ook terug in de samenwerkingen tussen de stad en de TU studenten. In initiatieven als Engineers for Refugees, Stichting Present of de open eettafel van Sint Jansbrug, bijvoorbeeld. Dat is toch prachtig? Tegen al die mensen die zich inzetten voor anderen wil ik zeggen: Dank, namens de hele gemeenschap."

-Wat voor belangrijke gebeurtenissen staan komend jaar te wachten?
"We krijgen de landelijke verkiezingen, dat wordt erg spannend. Hier in Delft gaat veel gebeuren in de Spoorzone. Het nieuwe Stadskantoor en de eerste woningen in de Coendersbuurt worden opgeleverd. Leerlingen van SC Delfland nemen in januari hun intrek in hun nieuwe schoolgebouw in de Spoorzone. De hele Spoorzone wordt alleen maar mooier. Dit gebied had jarenlang een grote impact op de stad, in 2017 kunnen we een begin van de vruchten van dit megaproject gaan plukken. Wat dat betreft ben ik een bevoorrechte burgemeester. In de persoonlijke sfeer hoop ik komend jaar een geschikte woning te vinden en naar Delft te kunnen verhuizen."

-Waar kijkt u het meeste naar uit?
"Dat vind ik moeilijk, ik heb om veel redenen zin in 2017. Maar misschien kijk ik nog wel het meeste uit naar mijn gewone bestuurlijke werk in de stad en de regio. Naar ontwikkelingen die op stapel staan zoals de samenwerking met de TU, maar ook om met de raad en bewoners in gesprek te gaan over Buitenhof en de uitdagingen die daar spelen. En hoe we op onderdelen onze inzet kunnen intensiveren. We kunnen daar nog slagen in maken en als dat kan, moet je dat niet nalaten."

-Wat hoopt u dat 2017 de stad brengt?
"Saamhorigheid, economische groei en goede interactie tussen gemeente en inwoners van Delft. Dat is niet altijd eenvoudig. De wereld is complex en niet iedereen kan tevreden gesteld worden. We hebben afgelopen jaren stevig bezuinigd, ook op de eigen organisatie. Zodoende werken we nu met een redelijk kleine organisatie. Goede communicatie is dan nog belangrijker. Daar wil ik als burgemeester ook een goede rol in spelen. Met de metropoolregio is Delft een onderdeel van een groter geheel. We werken op verschillende gebieden samen met buurgemeenten als Den Haag en Rotterdam. Ik hoop dat Delft ook komend jaar weer een goede rol in de regio kan spelen."

-Wat moet komend jaar anders?
"Op plekken waar een tweedeling is of ontstaat, moeten we die zoveel mogelijk terugdringen. Ontmoeting en kennismaking moet juist worden gestimuleerd. Onbekend maakt onbemind, dus is het goed als allerlei Delftenaren en verschillende geloofsgemeenschappen contact met elkaar hebben."

-Wat mag komend jaar juist niet veranderen?
"De menselijke maat, de betrokkenheid van Delftenaren en de samenwerkingen die er al zijn moeten we koesteren. Initiatieven als dat van de Jessehof of Delftse Buur zijn mooi. Ze voegen echt iets toe. Maar ook evenementen als Museumnacht Delft en Delft Chamber Music Festival hoop ik nog jarenlang in Delft te zien. Die bruisende stad die Delft is, dat mag niet veranderen."

-Wat wenst u de Delftenaren toe?
"Een mooi en gelukkig 2017. Een jaar waarin ze met familie en vrienden om zich heen in goede gezondheid leven en het gevoel hebben dat ze ook iets voor anderen betekenen. Dat laatste zit 'm soms in hele kleine dingen, zoals even een boodschap doen voor een buurvrouw."

-Heeft u goede voornemens?
"Zeker. Ik wil weer meer sporten. Ik deed dat altijd heel trouw. Het was m'n redding toen ik bewindspersoon was. Want met een goede conditie ben je beter in staat hard te werken. Dat wil ik komend jaar weer oppakken. Verder wil ik meer boeken en kranten gaan lezen. Ik lees nog wel dagelijks kranten, maar vaak scan ik alleen snel de nieuwsartikelen. Terwijl verderop in de krant vaak mooie beschouwingen staan. Dat brengt toch een meer verdieping."