Diederik Bakker: in de dance-wereld bekend onder de naam D-Block.
Diederik Bakker: in de dance-wereld bekend onder de naam D-Block.

Hemd van het Lijf: Diederik Bakker

Algemeen

Diederik Bakker (28) uit Ypenburg is onder de naam D-Block wereldberoemd in de dancemuziek. Op 14 januari draait hij tijdens Winterdorp Festival voor het eerst in de stad waar hij opgroeide: Delft.

1. Waarom wilde je in jullie studio in Ypenburg worden gefotografeerd?
"Dit is de plek waar alle muziek ontstaat en waar alle successen van mij en m'n compagnon S-te-Fan zijn begonnen. We zitten hier nu zes jaar. Daarvoor hadden we onze studio in een woning, waar we ook woonden, maar toen zagen we elkaar wel erg vaak. Deze studio is momenteel de constante factor in ons leven."

2. Wanneer draaide je je eerste plaat?
"Als kind heb ik jarenlang piano gespeeld. Ik wilde altijd al muziek en eigen nummers maken en dat ging ik vanaf m'n twaalfde proberen. Op 14-jarige leeftijd ontmoette ik S-te-Fan, in de platenzaak Midtown in Den Haag. Hij hoorde een opzetje van van me en wilde wel samenwerken. Het klikte zo goed dat we sindsdien alleen nog maar samen muziek maakten. Toen ik 15 was hadden we één van onze eerste echte boekingen, in Zwitserland. Ik was nog te jong om de club in te mogen, maar ik draaide er wèl."

3. Je komt, als zoon van Ferdinand Bakker van Alquin, uit een muzikale familie. Is dat van invloed geweest op jouw carrière?
"Heel erg. M'n ouders lieten me altijd heel erg m'n eigen dingen doen. Op m'n vijftiende mocht en ging ik overal naartoe om te draaien. Ze vonden het goed dat ik stopte met m'n studie om me volledig op muziek te storten. Als we een nieuw nummer hebben, ga ik altijd nog even bij m'n ouders langs om het te laten horen. Ze zijn een goed klankbord."

4. Kun je leven van de muziek?
"Ja, momenteel al tien jaar en het is het mooiste dat er is. We zijn als dj's ook wel blessed. Je hebt geen band of geluidstechnici nodig, we gaan op reis met onze koptelefoon en een usb-stick. We doen alles zelf. Dat maakt het best rendabel. Ik had als kind nooit durven dromen dat ik nu zo kan leven. We beseffen ons echter dan alles over een jaar weer over kan zijn."

5. Wat was je mooiste feest ooit?
"Het meest speciaal was wel dat we eens onze eigen avond in de Heineken Music Hall hadden, die al maanden van tevoren was uitverkocht. Die hele avond draaide om ons we stonden zeven uur lang te draaien met vrienden. Heel special."

6. Welk nummer zou iedereen eens moeten horen?
"Deadmau5 strobe. Dat nummer heeft alles."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"zou ik heel erg stimuleren dat er veel live-muziek in Delft is. Het houdt de stad levendig."

8. Hoe belangrijk is muziek voor je?
"Het allerbelangrijkste. Muziek is een uitlaatklep. Je kunt er alle emoties in kwijt en muziek heeft me alles gebracht dat ik nu heb. Als je voor het eerst een nieuw nummer draait en alle mensen in het publiek reageren enthousiast: dat is het mooiste gevoel dat er is. Nederlanders zijn er te nuchter voor, maar we hebben in het buitenland wel meegemaakt dat er zelfs mensen in het publiek huilden om onze muziek. Heel bijzonder. Er zijn zelfs mensen met tatoeages met teksten uit onze nummers."

9. Wat verwacht je van Winterdorp Festival, op 14 januari?
"Het gaat, denk ik, echt een mooi festival worden met veel bekenden. We draaien in Azië, Europa en Amerika, maar ik heb nog nooit gedraaid in de stad waar ik tot m'n vijftiende woonde."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ik zou het leuk vinden als iedereen naar Winterdorp Festival komt om ons en alle andere dj's te bekijken. En anders zien we elkaar hopelijk een andere keer op een feest."

!