Afbeelding

'Vuurwerk is een sluipmoordenaar voor slechthorenden'

Algemeen

Dit jaar luiden waarschijnlijk 1 miljoen Nederlanders het nieuwe jaar in zonder last te hebben van het harde geknal van vuurwerk. Het gaat om het aantal personen dat naar schatting gehoorverlies heeft, maar geen benodigd hoortoestel draagt.

Ook deze groep loopt een groot risico op gehoorschade tijdens vuurwerk, waarschuwt audicien Matthijs van der Zwan van Specsavers Delft. Hoewel de knal van een vuurwerkpijl van 160db minder hard lijkt aan te komen, loop je als slechthorende alsnog kans op gehoorschade.

Het dragen van gehoorbescherming bij het afsteken van vuurwerk is in Nederland ten onrechte onderbelicht. Veel Nederlanders denken nog altijd alleen aan het beschermen van hun ogen met een vuurwerkbril. Omdat de knal van een vuurwerkpijl 20 decibel boven de pijngrens kan liggen, kan één knal al levenslang oorsuizen of ernstig gehoorverlies opleveren. Oók bij slechthorenden.

"Vuurwerk is eigenlijk een sluipmoordenaar voor slechthorenden", licht Matthijs van der Zwan toe. "Deze mensen horen de vuurwerkknallen inderdaad minder hard, maar de geluidsdruk is voor hen net zo sterk. Deze druk zorgt ervoor dat de trilhaartjes in je oren beschadigd raken en kan je gehoorverlies zelfs verergeren. Weinig mensen zijn zich hier maar van bewust."

Specsavers adviseert Delftenaren, en in het bijzonder degenen die twijfelen aan hun gehoor, tijdens Oud & Nieuw in ieder geval goede gehoorbescherming te dragen in de nabijheid van vuurwerk. Denk bijvoorbeeld aan oordopjes of oorkappen die het hele oor afschermen. Ook voor Delftenaren die wel een hoortoestel dragen is het opletten geblazen. Specsavers raadt hen aan het gehoortoestel op oudejaarsdag vooral niet uit te doen. Op ieder hoortoestel zit een begrenzer, die afhankelijk van het gehoorverlies wordt ingesteld en zodoende kan beschermen tegen de harde vuurwerkknallen. Afhankelijk van het soort hoortoestel, kan deze ook als demper werken omdat hij het oor deels afsluit. Een hoortoestel beschermt echter niet volledig, aangezien het geluid ook nog langs het hoortoestel het oor in kan. Daarom is het advies om altijd gehoorbescherming te dragen

Delftenaren die twijfelen aan hun gehoor, of na de jaarwisseling last hebben van oorsuizen, wordt aangeraden hun gehoor direct te laten testen en zich niet te laten weerhouden door angst. Uit eerder onderzoek van Specsavers blijkt namelijk dat de drempel voor een bezoek aan de audicien onnodig hoog is. Men is bang voor een slechte uitslag of voor de hoge kosten van een gehoortest of hoortoestel. "Onnodig", zegt Matthijs van der Zwan. "Mensen met een hoortoestel blijken juist weer meer van het leven te genieten. Daarnaast is een gehoortest is bij Specsavers Delft altijd gratis. Om de financiële drempel helemaal weg te nemen, bieden we twee hoortoestellen zonder bijbetaling aan, ongeacht waar en hoe men verzekerd is."

!